Πότε τα κόμματα θα μιλήσουν με την κοινωνία; Μάλλον ποτέ...

Το σοβαρότερο πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, είναι ότι θα πρέπει να ασχοληθούν με την «εκλ...


Το σοβαρότερο πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, είναι ότι θα πρέπει να ασχοληθούν με την «εκλαΐκευση» του πολιτικού τους λόγου. Να καταλάβουν ότι απευθύνονται σε πολίτες όλων των κατηγοριών και των επιπέδων μόρφωσης, ώστε τα όσα ανακοινώνουν να γίνονται κατανοητά και να μη χρειάζονται «ερμηνευτικές εγκυκλίους», «διευκρινήσεις» και «ορθές επαναλήψεις». Κάποτε θα πρέπει να το κάνουν προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στη κοινωνία, απ’ όπου προέρχονται και στην οποία απευθύνονται.
Όταν με το καλό τα καταφέρουν, τότε σχετικά εύκολα θα επιτευχθεί και το επόμενο βήμα, που είναι η απλοποίηση των νόμων που ψηφίζονται στη βουλή, διατάξεις των οποίων είναι άγνωστες ακόμα και σ’ αυτούς που τις ψηφίζουν. Όταν ο βουλευτής δεν γνωρίζει αυτά που ψηφίζει, τα οποία καθορίζουν το μέλλον της χώρας και κατευθύνουν τις τύχες των ανθρώπων, τι να πει ο απλός πολίτης που χάνεται στον κυκεώνα των παραγράφων, των υποπαραγράφων και των παραπομπών;
Όσο η κάστα των πολιτικών αμύνεται με τις λέξεις προκειμένου να υπερασπίσει το κεκτημένο του «κλειστού επαγγέλματος», τόσο θα εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του πολιτικού συστήματος, και οι ίδιες λέξεις θα στρέφονται εναντίον τους. Αν τα κόμματα θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τη κοινωνία, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν τον γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας τους μ’ αυτήν, ώστε να συνεννοηθούν μαζί της.

ΠΗΓΗ : statesmen.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item