Έχοντας έντιμους πολιτικούς η Κύπρος προχωρά σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για δάνειο και όχι με το ΔΝΤ

Σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για χορήγηση δανείου προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικές της ανάγκες βρίσκεται η Κύπρος. Οι φή...


Σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για χορήγηση δανείου προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικές της ανάγκες βρίσκεται η Κύπρος.
Οι φήμες ότι υπάρχει τέτοια επιθυμία από την πλευρά της Κύπρου επιβεβαιώθηκαν από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία στην ιστοσελίδα Stockwatch.
"Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου.
Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία. Έχουμε εντοπίσει και διαπραγματευόμαστε και με άλλες φιλικές προς την Κύπρο χώρες" σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.
Ο Κίκης Καζαμίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα συνομολογηθεί η συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας λεπτομέρειες.
Ανεξάρτητα από τη σύναψη του οποιουδήποτε δανείου, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο θα συνεχίσουν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν για τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο υπουργός επέμεινε πάντως το πρωί, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκοί και δεν δημιουργούν εξάρτηση στη Ρωσία.
Συνέκρινε μάλιστα τη χορήγηση δανείου με τις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν σε κυπριακές τράπεζες και υποστήριξε ότι το εν λόγω δάνειο δεν δημιουργεί περισσότερη εξάρτηση απ' ότι αυτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο, η συμφωνία αφορά πενταετές δάνειο με τόκο 4,5%.
Το κόστος δανεισμού είναι πιο χαμηλό από την τελευταία έκδοση 5ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στην εγχώρια αγορά με επιτόκιο 5%, αλλά και από την απόδοση του 5ετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά με απόδοση κοντά στο 15,5%.
Με το δάνειο η κυβέρνηση αναμένεται να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2012, αν οι εγχώριοι πιστωτές αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος.
Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα αποτελεί ανάσα για τα κρατικά ταμεία που θα χρειάζονταν να πληρώσουν κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τις αρχές του 2012 για αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει κυρίως τον Οκτώβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.


ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item