Αφού μας "φάγανε" τώρα το ΔΝΤ μιλάει για χαμένη δεκαετία μέχρι την επανεκκίνηση

Αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 4% το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ προειδοποίησε για ...

Αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 4% το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ προειδοποίησε για "σοβαρές επιπτώσεις" στην παγκόσμια οικονομία χωρίς άμεση πολιτική δράση τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί στην τελευταία του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) ότι η αμερικανική και οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πιθανό να υποφέρουν από βαθιά ύφεση, οδηγώντας σε μια "χαμένη δεκαετία" σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,5% για το επόμενο έτος.

"Χρειάζονται επειγόντως ισχυρές πολιτικές για να βελτιωθούν οι προοπτικές και να μειωθούν οι κίνδυνοι", αναφέρει στην έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για να προστατευτούν από τους αυξημένους κινδύνους που προκύπτουν από την κρίση του κρατικού χρέους. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει το ΔΝΤ, οι αρχές θα πρέπει να τους διαθέσουν δημόσια κεφάλαια. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει "η διαδικασία αναδιάρθρωσης ή να κλείσουν".

Το ΔΝΤ καλεί ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "να συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να διατηρήσει ομαλές συνθήκες στις αγορές του κρατικού χρέους".


Προειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2012

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρώπης το 2012 καθώς η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη πλήττει την εμπιστοσύνη και τις χρηματοδοτήσεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΑΕΠ της Ευρώπης θα σημειώσει αύξηση 1,5% το επόμενο έτος έναντι 2% φέτος με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης να σημειώνει άνοδο 1,1% το 2012 έναντι 1,6% το 2011.

Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,3% το 2012 και 1,6% φέτος ενώ για τις αναδυόμενες 2,7% και 4,3% αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου για επέκταση του EFSF και για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζικών ισολογισμών σε μεγαλύτερο βαθμό από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επιπλέον, επισημαίνει πως η κρίση χρέους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις με συνέπεια την κάμψη των επενδύσεων.

“Η απάντηση των πολιτικών στην κρίση της Ευρωζώνης θα σχηματίσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ηπείρου,” αναφέρει το ΔΝΤ. “Συγκεκριμένα,, η γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που πάρθηκαν στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου θα αποτελέσει κλειδί για την απόκτηση αξιοπιστίας στις αγορές.”

Στη συνέχεια το ΔΝΤ, αν και καλωσορίζει τα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης στις περισσότερες χώρες, σημειώνει πως όποιες έχουν το περιθώριο κινήσεων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο καθυστέρησης της μείωσης του χρέους τους εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων. Σε αυτό το σημείο το ΔΝΤ αναφέρεται στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία όπου οι ισχυρότερες δημοσιονομικές προοπτικές επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να αφήσουν τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια εάν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη επιμείνουν και καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, την καλεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων χωρών με προβλήματα χρέους ώστε να μειωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές.

Τέλος, απευθυνόμενο σε χώρες της Ευρωζώνης, τονίζει πως πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών και η ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης.


ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item