Σκέφτονται να πληρώνουν μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις αν φτάσουν στο σημείο να μην τους φτάνουν τα λεφτά!

Δηλαδή τόσο καιρό αυτό ακριβώς δεν έκαναν;Έχουν να επιστρέψουν το ΦΠΑ που ακόμα το χρωστάνε, χρωστάνε σε πάρα πολλούς φορείς που ακ...


Δηλαδή τόσο καιρό αυτό ακριβώς δεν έκαναν;Έχουν να επιστρέψουν το ΦΠΑ που ακόμα το χρωστάνε, χρωστάνε σε πάρα πολλούς φορείς που ακόμα δεν τους έχουν ξεπληρώσει και ανησυχούν αν δεν έχουν λεφτά;
Αφού έτσι και αλλιώς τόσο καιρό με τον φόβο να ξεμείνουμε από ρευστό ζούμε!

Το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο έλλειψης διαθεσίμων για την κάλυψη των βασικών αναγκών του δημοσίου προκαλεί έντονους φόβους στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που καταστρώνει σενάρια σταδιακού παγώματος – μετάθεσης πληρωμών για να διασφαλισθεί χρήμα για μισθούς και συντάξεις.
Μετά την αποχώρηση της τρόικας την προηγούμενη Πέμπτη και την σοβαρή πιθανότητα να μετατεθεί για τον Οκτώβριο η δόση των 8 δις ευρώ, τα σενάρια μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών δίνουν και παίρνουν. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι «τα διαθέσιμά μας φτάνουν για τη κάλυψη των βασικών αναγκών έως το τέλος του μήνα».

Ένα από τα σενάρια που αναπτύσσονται είναι η σταδιακή καταβολή της 6ης δόσης. Δηλαδή, σε περίπτωση που οι αποφάσεις εκταμίευσης ληφθούν τον Οκτώβριο, να δοθεί στην Ελλάδα ένα ποσό με το οποίο να καλυφθούν τα «ανοίγματα» της χώρας προς το εξωτερικό και τους δανειστές.

Η τρόικα θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ως μέτρο πίεσης για να γίνουν πλέον πράξη οι παρεμβάσεις του Μνημονίου και να αρθούν οι εσωκυβερνητικές – και όχι μόνο – αντιδράσεις που εντείνονται διαρκώς.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι, λένε τα ίδια στελέχη, ότι πέρα από τις προθέσεις χρειάζεται και χρόνος. Πολλές από τις παρεμβάσεις (ΔΕΚΟ, φορείς, κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις κλπ) καθυστέρησαν μήνες. Ως εκ τούτου, η δουλειά που πρέπει να γίνει από τα αρμόδια υπουργεία είναι πολύ μεγάλη για τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Ετσι, δίδεται μία μάχη με το χρόνο η οποία δεν είναι ακόμη ορατό που θακαταλήξει.

Πάντως η τρόικα επανέρχεται στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον τελικό έλεγχο της χώρας. Πέρα από τα διαθρωτικά μέτρα αναζητούνται και πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις αξίας περίπου 2 δις ευρώ για φέτος. Κρίσιμη θεωρείται η πολιτική διαπραγμάτευση που θα γίνει στο άτυπο Ecofin στο τέλος της επόμενης εβδομάδος παρουσία των αρχηγών της τρόικας. Προετοιμάστηκε σε συνάντηση που έγινε με εκπρροσώπους των κρατών στην αρχή της εβδομάδος υπό πολύ έντονο κλίμα για τη χώρα, και φωνές που μιλούσαν ακόμη και για έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση αποτυχίας.

Η κυβέρνηση από τη πλευρά της μετρά τα διαθέσιμα. Η χαμηλή προσέλευση στην δημοπρασία εντόκων ενίσχυσε τις ανησυχίες εντός της κυβέρνησης που προσδοκά να καλύψει τις πάγιες ανάγκες της από νέα έκδοση 2 δις ευρώ της προσεχούς εβδομάδας.

Και πάλι όμως σύμφωνα με αρμόδια στελέχη τα λεφτά δεν φτάνουν για όλες τις πληρωμές του δημοσίου αν δεν έρθει ολόκληρη η δόση μέχρι το τέλος του μήνα. Καταστρώνεται σύμφωνα με πληροφορίες σχέδιο μετακύλισης πληρωμών του δημοσίου.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες για μισθούς και συντάξεις. Προς τον σκοπό αυτό μεταφέρονται χρονικά οι πληρωμές προς προμηθευτές, συμβασιούχους, εργολάβους, επιχορηγούμενους φορείςτου δημοσίου. Επιχειρείται επίσης να καθυστερήσουν και οι πληρωμές (πχ επιστροφές φόρου ή ΦΠΑ) μέσω των εφοριών.ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item