Συμβούλιο της Επικρατείας: Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα!!!

Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι ενέργειας δεν δικαιούνται να εισπράξουν φόρους και να διακόψουν την παροχή ρεύματος, σύμφωνα με το ...


Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι ενέργειας δεν δικαιούνται να εισπράξουν φόρους και να διακόψουν την παροχή ρεύματος, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν θα κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι που βάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου το 1998 με την υπ’ αριθμ. 1934 απόφασή του ορίζει ότι οι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου δεν μπορούν να ασκούν αστυνομική εξουσία. Αυτή ασκείται αποκλειστικά από το κράτος και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Η 1934 αφορούσε τις ιδιωτικές εταιρείες που ήλεγχαν την στάθμευση στο Δήμο Αθηναίων και επέβαλαν πρόστιμα στους ιδιώτες κατόχους ΙΧ. Το ΣτΕ νομολογεί ότι αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε ΝΠΙΔ και ότι η είσπραξη φόρων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι «επειδή οι μνημονευόμενες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε ΝΠΙΔ αντίκειται στις θεμελιώδεις διατάξεις του αρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και ΝΠΔΔ που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ ύλην κρατικές υπηρεσίες)».ΠΗΓΗ : antinews.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item