Αλλάζει έστω και λίγο η φορολόγηση της Εκκλησίας - Θα φορολογείται κάθε εμπορική δραστηριότητά της

Έγγραφο διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με το οποίο και διευκρινίζει τις διαδικασίες φ...


Έγγραφο διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με το οποίο και διευκρινίζει τις διαδικασίες φορολόγησης κατά την εμπορική δραστηριότητα ναών και μοναστηριών.
Σύμφωνα με το έγγραφο στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) υπάγονται οι εικόνες, τα βιβλία ή τα καντηλέρια που διατίθενται από ιερούς ναούς έναντι ανταλλάγματος.
Οι εισφορές στους ιερούς ναούς και τα μοναστήρια που γίνονται "επ΄ευκαιρία" τέλεσης μυστηρίων, "υπό τύπο δωρεάς" για την ενίσχυση του εκκλησιαστικού έργου, δεν αποτελούν αντικείμενο του ΦΠΑ.
Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρη Ψαριανού, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί γιατί "εξαιρέθηκε από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων από ταμειακές μηχανές το εμπόριο της πίστης" και η αγοραπωλησία εκκλησιαστικών ειδών, όπως κεριά, λιβάνια, κομποσχοίνια, καντηλέρια σε εκκλησιαστικούς ναούς, πρόναους, μοναστήρια και άλλους θρησκευτικούς χώρους.
Όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Οικονόμου, "τα εισοδήματα (καθαρά κέρδη) που αποκτούν οι ιερές μονές και ναοί, τα οποία προέρχονται από την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας (π.χ. εκμετάλλευση ξενώνων, ραδιοφωνικός σταθμός, εμπορία εισαγόμενων εικόνων) υπόκεινται σε φορολογία, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει ότι τα εισοδήματα των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, δεν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, έστω και αν διατίθενται προς εκπλήρωση του μη αποβλέποντος σε κέρδη σκοπού τους. Συνεπώς αν κάποια ιερά μονή ή ναός αποκτά εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, αυτά υπόκεινται σε φορολογία, έστω και αν τα κέρδη από τις δραστηριότητες αυτές διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού της".
Όπως όμως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, "τα έσοδα από το παγκάρι απαλλάσσονται της φορολογίας κατά ρητή διατύπωση του νόμου, καθόσον αυτά πραγματοποιούνται κατά την εκπλήρωση του κοινωφελούς χαρακτήρα".
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι έχει καταργηθεί η απαλλαγή για τα εισοδήματα που αποκτούσαν από εκμίσθωση οικοδομών και γαιών οι ναοί, οι μητροπόλεις και οι μονές και τα εν λόγω νομικά πρόσωπα για τα εισοδήματα αυτά, από 1.1.2010 και μετά, φορολογούνται με συντελεστή 20%.
Σε ότι αφορά στην "παράδοση" διαφόρων αγαθών, όπως εικόνες, βιβλία, καντηλέρια, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι, εφόσον πραγματοποιούνται έναντι ανταλλάγματος από ναούς και μοναστήρια, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, και ανεξάρτητα από τον επιδιωκόμενο σκοπό (κερδοσκοπικό ή μη) ή το αποτέλεσμα της δραστηριότητας (κέρδος ή ζημία), συνιστούν πράξεις οι οποίες υπάγονται σε ΦΠΑ.
Ωστόσο δεν αποτελούν αντικείμενο του ΦΠΑ οι εισφορές χρηματικών ποσών στους ιερούς ναούς και μοναστήρια επ΄ευκαιρία προσκυνήματος ή τέλεσης μυστηρίων, υπό τύπο δωρεάς προς ενίσχυση του εκκλησιαστικού έργου. 

ΠΗΓΗ : newscode.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item