Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του "Μπαφόκ" για τα ναρκωτικά - Καλύτερα να "καπνίζετε" παρά να σκέφτεστε

Με τη θέση ότι ο χρήστης είναι ασθενής και όχι εγκληματίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου παρουσίασε χθες τις νομοθετι...
Με τη θέση ότι ο χρήστης είναι ασθενής και όχι εγκληματίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου παρουσίασε χθες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αλλάζουν το χάρτη της ποινικής μεταχείρισης των εξαρτημένων, έχοντας κεντρικό σημείο αναφοράς τη στροφή στη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Αυστηρότερες ποινές στους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, που μπορεί να φτάνουν μέχρι την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη), αλλά ηπιότερη μεταχείριση για τους μικροδιακινητές και τα «βαποράκια» και εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης αντί του εγκλεισμού στη φυλακή είναι οι κύριοι άξονες της νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Σημαντική αλλαγή είναι και η καθιέρωση πολλαπλών αποδεικτικών μέσων για τη διάγνωση της εξάρτησης του κατηγορουμένου, στοιχείο εξαιρετικά κρίσιμο, αφού οδηγεί σε απαλλαγή ή σε μείωση της ποινής του. Μέχρι σήμερα το μόνο αποδεικτικό μέσο για να κρίνει το δικαστήριο αν ο κατηγορούμενος είναι εξαρτημένος ή όχι είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, που όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί διαβλητό και αντικείμενο εκτεταμένης διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ γιατρών και πραγματογνωμόνων.
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του προσδιορισμού της ποσότητας ναρκωτικών για την οποία ο δράστης θα μένει εκτός ποινικού ελέγχου, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι κυριάρχησε η άποψη και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στο υπουργικό συμβούλιο, να κρίνεται κάθε φορά από τα δικαστήρια και να μη ρυθμίζεται από το νομοσχέδιο. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το θέμα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ προανήγγειλε την εισαγωγή προγραμμάτων μεθαδόνης στις φυλακές.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item