Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο "οικόπεδο 12" στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι Τούρκοι φωνάζουν για λύση δύο χωρών αν δεν σταματήσουν οι γεωτρήσεις!

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", το γεωτρύπανο της αμερικανικ...


Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble energy άρχισε να κατεβαίνει προς τον βυθό του "οικοπέδου 12".
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από την Χάιφα καύσιμα για σκοπούς λειτουργίας του τρυπανιού. Την ίδια ώρα, το νορβηγικό πλοίο, το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, χθες εκινείτο βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.
Όπως εκτιμάται, με βάση και «τα δρομολόγια» που ακολουθεί το πλοίο, σε κάποια στιγμή θα προχωρήσει σε έρευνες εντός της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.
Στο διπλωματικό πεδίο, η Τουρκία εξαπολύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως εάν δεν σταματήσουν οι έρευνες για να ξεκινήσουν μετά τη λύση, τότε "οδηγούμαστε σε λύση δυο κρατών". Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις Besir Atalay, ανέφερε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα σημειωθεί πραγματική κρίση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας «"γιατί θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.".
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ζήτησε την άμεση διακοπή των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Νoble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Κουμουτσάκος: "Ουδέποτε εγκαταλείφθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων"
 Η Τουρκία "παίζει με την φωτιά" και επιδιώκει μια "ελεγχόμενη ένταση", προσπαθώντας να "σύρει" τις ΗΠΑ στη διαχείριση μιας κρίσης, που η ίδια υποδαυλίζει, εκτιμά ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος".
Ο κ. Κουμουτσάκος, εκτιμά ότι η Τουρκία επιδιώκει στο κυπριακό «μια λύση που θα της δώσει ένα διαρκές "droit de regard" στο Νησί, που θα της διασφαλίσει σταθερό ρόλο και λόγο τοποτηρητή στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να διαβρώσει τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει μια ουσιαστική, αποτελεσματική και με κύρος προεδρία της, εμφανίζοντάς την ως πηγή εντάσεων και κρίσεων και όχι ως παράγοντα σταθερότητας, προσθέτει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το εξάμηνο της προεδρίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στο Ευρωατλαντικό πεδίο «με σκοπό να διευρυνθούν οι συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας", παραπέμποντας ευθέως στην αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Σε ερώτηση, γιατί επί κυβερνήσεως της ΝΔ δεν οριοθετήθηκε η ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου και δεν ασκήθηκε το κυριαρχικό δικαίωμα για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, ο Έλληνας ευρωβουλευτής απάντησε:
"Η συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας ήταν πολύ στενή, άριστη σε όλα τα επίπεδα. Με σοβαρότητα, σχεδιασμό και συνέπεια προετοιμάζονταν τότε το έδαφος για μια τέτοια κίνηση. Είχαν ξεκινήσει διακριτικά αλλά και συστηματικά συνομιλίες για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και την Λιβύη. Επίσης επιτεύχθηκε μια αμοιβαίου οφέλους διμερής συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία. Ουδέποτε εγκαταλείφτηκε οποιαδήποτε δυνατότητα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων".


ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item