1η Σεπτέμβρη σήμερα! Καλό μήνα και καλές...ανατιμήσεις!

Σήμερα λοιπόν μετά το τέλος του καλοκαιριού και επίσημα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει και το συντελεστή του ΦΠΑ...Τι σημαίνει α...


Σήμερα λοιπόν μετά το τέλος του καλοκαιριού και επίσημα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει και το συντελεστή του ΦΠΑ...Τι σημαίνει αυτό;;;

Αύξηση σχεδόν σε όλα τα προϊόντα. Αύξηση του "οικογενειακού καλαθιού" και ότι αυτό συνεπάγεται!

Ας πάρουμε μια γεύση λοιπόν ποια προϊόντα θα μετακινηθούν από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23% και όσοι προλάβατε να εξοπλιστείτε σήμερα τα ψώνια, καλό θα είναι να μην πατήσετε για καμιά εβδομάδα στο super market γιατί μάλλον θα φρίξετε!
Έτσι,  αυξήσεις τιμών θα παρατηρηθούν σε:

  • έτοιμα ροφήματα που παίρνουμε απ'έξω, όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, στους χυμούς φρούτων, στο αεριούχο νερό και τα αναψυκτικά.
  • Επίσης, πιο ακριβά θα πληρώνουμε όλα τα προϊόντα που προσφέρουν τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ψητοπωλεία.

Θα ισχύουν όμως και συντελεστές κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%
Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
Τι γίνει με τα τυποποιημένα τρόφιμα
Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.
Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Δεν αλλάζει η τιμή για ζυμαρικά, κρέας, λαχανικά και ψωμί
Στον μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής. 5. Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item