Η συγχώνευση εκτοξεύει το Χρηματιστήριο αλλά δεν καθησυχάζει τους ξένους επενδυτές - Τα spreads στα ίδια υψηλά επίπεδα

Σε ανοδικό ράλι επιδίδονται οι τραπεζικές μετοχές, στη χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της επικείμενης συγχώνευσης της Alpha Bank με τη...Σε ανοδικό ράλι επιδίδονται οι τραπεζικές μετοχές, στη χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της επικείμενης συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank.
Ενδεικτικό του θερμού κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι η μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών, ο δείκτης των οποίων καταγράφει κέρδη που προσεγγίζουν το 20%.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι να γίνουν γνωστοί οι όροι της συγχώνευσης των δύο τραπεζών
 Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του Τ.Τ (+29,52%), της Εθνικής (+28,78%) της Πειραιώς (+28,57%), της Marfin Popular Bank (+27,59%), της MIG(+23,33%) και της Κύπρου (+21,55%).
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 964,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 9,59%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,329 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 12,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 8,94% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 9,09%.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινούνται ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών +19,70%,των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών + 18,59% και της Υγείας +16,14%.
Σήμερα Δευτέρα ώρα 12 το μεσημέρι τα spreads είναι πάνω κατά 12 μονάδες στις 2.300 και το Χρηματιστήριο πάνω εκρηκτικά, 8% με τις τραπεζικές μετοχές σε αύξηση κοντά στο 30%.
Τι γίνεται λοιπόν και τι να πιστέψουμε;

Τα spreads είναι ο δείκτης που λέει πόση εμπιστοσύνη έχουν οι διεθνείς αγορές στην οικονομία μας. Σημερινή απάντηση. Καμμία, ακόμη λιγότερη απο ότι χθές.

Το χρηματιστήριο είναι ο δείκτης, έτσι που κατάντησε, της εγχώριας μόνο εμπιστοσύνης στις επιδόσεις των εταιριών. Η συγχώνευση Alpha-Eurobank το απογειώνει.

Γιατί οι ξένοι δεν ενθουσιάζονται και αυτοί; Γιατί δεν βλέπουν στο deal την αρχή της πολυπόθητης, αυτονόητα αναγκαίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος;

Δηλαδή το σχηματισμό 2, 3 ομίλων που θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τη χασούρα από τις ελληνικές φούσκες των πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων και να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την επιχειρηματικότητα και πάλι!!!

Γιατί αυτό που έγινε με το δημόσιο χρέος, μνημόνιο, "κούρεμα", αναδιάρθρωση μέσω χρονικής επιμήκυνσης κλπ., αυτό που έκαναν οι Ευρωπαικές τράπεζες με το Ελληνικό κράτος, αυτό το ίδιο χρειάζεται να γίνει ανάμεσα στις Ελληνικές Τράπεζες και το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Αυτό το ιδιωτικό μνημόνιο για να γίνει υπάρχουν τρεις προυποθέσεις.

Ο κεφαλαιούχος (οι Τράπεζες) να έχει επάρκεια πόρων - κεφαλαίων και δεν έχουν παρά μόνο άν συγχωνευθούν.

Δεύτερο να συμφωνήσουν με τον “εκπρόσωπο” των ιδιωτών/φαληρημένων νοικοκυριών, δηλαδή την κυβέρνηση τους όρους του μνημονίου τους. Όρους που κι ο κάθε χρεώστης πρέπει να αποδεχθεί...

Τρίτο να υπάρξει περιβάλλον - βλέπε αποτροπή κινδύνου χρεοκοπίας - όπου η επιχειρηματικότητα να έχει νόημα , άρα οι Τράπεζες να έχουν δουλειά και όχι το χρήμα να το διώχνουν οι ιδιώτες στην Ελβετία και στα μαξιλάρια τους σαν ζαλισμένα από την αβεβαιότητα κοτόπουλα.

Alpha - Eurobank κάνουν την κίνηση. Ξεκινούν τον πρώτο από τους τρεις όρους. Η λογική λέει πως οι άλλες τράπεζες, επειγόντως θα ακολουθήσουν.

Ο τρίτος όρος, αυτός του κλίματος αποφυγής χρεοκοπίας υποτίθεται ότι διακανονίσθηκε εδώ και δύο μήνες με την αναχρηματοδότηση του χρέους και το νέο πακέτο διάσωσης.

Παραμένει ο σκόπελος που γέννησε, οασκός του αιόλου που άνοιξε ο ευφυής Υπουργός Βαγγέλης με τις Φινλανδικές εγγυήσεις, αλλά και ο τρόμος των πρωτογενών ελλειμάτων που γεννούν η κυβερνητική αρρυθμία και η συνταγή Ρέππα για παραπομπή στις καλένδες της εφαρμογής του μνημονίου ή μείωσης των υπεράριθμων του Δημοσίου δια του κρυψίματος, δηλαδή των μετατάξεων.

Τους κρύβει ο έξυπνος Μήτσος, τους σκορπίζει στις άπειρες υπηρεσίες τους κακόμοιρους του ΟΣΕ, για να γλυτώσουν από τους ελεγκτές της Τρόικας, τους κακούς δανειστές.

Αυτά βλέπουν οι αγορές κι ανεβαίνει η αβεβαιότητα και τα spreads.

Κι όσο ο Μήτσος θα είναι κυρίαρχη κυβερνητική νοοτροπία και ο Βαγγέλης ασυγκράτητος, μόνος διαχειριστής Οικονομικών θεμάτων, οι προσπάθειες των τραπεζών, απλώς θα παρατείνουν την αγωνία.

Και βέβαια, που δεν είναι λίγο, θα κρατούν κι αναμένο, το ισχνό κεράκι της ελπίδας.Με πληροφορίες από news247.gr και newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item