Και ο "Θεός" μάτωσε...Το σχέδιο δημιουργίας κοινού ενιαίου νομίσματος μπήκε στη τελική ευθεία!

Συναγερμός σήμανε χθες στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard&Poor’s να υποβαθμίσει γ...


Συναγερμός σήμανε χθες στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard&Poor’s να υποβαθμίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά ένα βαθμό από ΑΑΑ σε ΑΑ+, με αρνητική μάλιστα προοπτική. Ο οίκος αξιολόγησης, Standard&Poor΄s αιτιολόγησε την απόφαση του εξαιτίας των προβλημάτων του χρέους και του ελλείμματος των ΗΠΑ λέγοντας ότι το σχέδιο για τη μείωση του χρέους στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια όπως ψηφίστηκε από την αμερικανική Γερουσία της προηγούμενες μέρες δεν είναι αρκετό.


Ενήμερος ο Ομπάμα
Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ενήμερος για την απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ. Όπως μάλιστα υποστήριξε αξιωματούχος της διοίκησης, η είδηση αυτή δεν τον απέτρεψε από το να φύγει από το Λευκό Οίκο και να μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Standard & Poor's.

Οι ΗΠΑ παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από το Standard&Poor’s από την δημιουργία του οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody's, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα αδιαλείπτως.
Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνταν ως η αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
ΗΠΑ: Κάνατε λάθος στον υπολογισμό
 Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε πριν από λίγο τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s ότι έκανε ένα "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.
"Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P ότι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+.
Σημειώνεται ότι χάνουν την αξία τους τα ομόλογα δημοσίου που έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι οργανισμοί των ΗΠΑ από ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι εταιρείες ακινήτων που σχετίζονται με το κράτος. Αυτές οι εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ξεπούλημα των μετοχών τους όταν ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές.

Παράλληλα, το αμερικανικό δημόσιο θα συναντήσει μεγαλύτερη δυσκολία δανεισμού ενώ το χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη στα 14,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και έχει συμφωνηθεί να αυξηθεί πάνω από 2,5 τρισ. ακόμη.

Η πραγματική όμως απειλή έρχεται από την Κίνα, αν αποφασίσει να ξεφορτωθεί αμερικανικά ομόλογα και να μην αγοράζει πια κρατικό χρέος των ΗΠΑ.

"Δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο. Πιστεύω ότι ήδη είχε φανεί, μέσω του δολαρίου. Αναμένουμε ορισμένη περαιτέρω πίεση στο δολάριο των ΗΠΑ, αλλά το να υπάρξει μια μαζική πώληση (χρεογράφων) είναι κατά την άποψή μας απίθανο", σχολίασε ο Βασίλι Σερεμπριάκοφ, ένας ειδικός σε νομισματικά θέματα της τράπεζας Wells Fargo. 

Απειλεί η Κίνα και προτρέπει την δημιουργία ενός παγκοσμίου νομίσματος

"Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους" αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα" σημειώνουν.


Με πληροφορίες από: enet.gr, news247.gr, newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item