Βαφτίζουν τώρα το κρέας ψάρι στο Δημόσιο...Το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα επηρεάσει τους "προνομιούχους" δημοσίους υπαλλήλους όπως εφοριακοί, δικαστικοί, γιατροί κ.ά.

Τα υψηλά ειδικά επιδόματα των προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι πω...


Τα υψηλά ειδικά επιδόματα των προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι πως θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για να τα διατηρήσουν.
Το ζήτημα θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες και οι οποίοι έχουν ήδη θέσει δύο βασικές παραμέτρους: την «αρμονία» των αποδοχών των εργαζομένων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τη μεταβατική περίοδο τριών ετών για την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Είναι προφανές ότι οι εγχώριες συζητήσεις και κυβερνητικές υποσχέσεις αντιβαίνουν στις επιταγές της τρόικας.
Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εσωτερικών Δημήτρη Ρέππα, προτίθεται να μην είναι και τόσο «σφιχτοχέρα» προς τους δημοσίους υπαλλήλους, και δη τις ισχυρές συντεχνιακές ομάδες επιλέγοντας να ακολουθήσει πολιτική τριών ταχυτήτων:
  • Οι προνομιούχοι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολαμβάνουν τόσα χρόνια ειδικού τύπου επιδόματα, όπως εφοριακοί, δικαστικοί, γιατροί κ.ά., θα συνεχίσουν να τα εισπράττουν μέσω άλλης οδού. Τα επιδόματά τους μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και ως εκ τούτου δεν θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται. Τι σημαίνει αυτή η προσωπική διαφορά; Για παράδειγμα, υπάλληλος με βασικό μισθό 1.400 ευρώ και επίδομα 900 ευρώ, ήτοι συνολικές σημερινές αποδοχές 2.300 ευρώ, αν με το νέο μισθολόγιο ενταχθεί σε κλιμάκιο 1.600 ευρώ, θα έχει προσωπική διαφορά 700 ευρώ, δηλαδή το ποσό μεταξύ παλαιών και νέων αποδοχών. Οποιαδήποτε ωρίμανση ή αύξηση λαμβάνει εφεξής θα μειώνει ισόποσα την προσωπική διαφορά, η οποία κάποια στιγμή θα εξαλειφθεί και ουσιαστικά θα ενταχθεί στο μισθό του.
Πλαφόν
Στην προσωπική διαφορά θα μπει «πλαφόν», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται να κυμανθεί γύρω στα 500 με 600 ευρώ. Και αυτή η ρύθμιση είναι που λειτουργεί υπέρ των προνομιούχων. Αλλωστε το παραδέχονται και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι στη χθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι στην πράξη αφορά μόνο το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή περίπου 77.000 άτομα. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωνε στο Mega πως θα εξαιρεθούν οι γιατροί.
Οπότε οι λαμβάνοντες σήμερα ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα δεν θα τα χάσουν, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μη μαζικών κλάδων, όπως οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, των οποίων οι αποδοχές ξεπερνούν ακόμα και εκείνες των εφοριακών.
Κι ενώ η τρόικα έχει μιλήσει για μεταβατική περίοδο 3 ετών, πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταβατική περίοδο από 7 έτη ή ακόμα έως και χορήγηση της «προσωπικής διαφοράς» εφ' όρου ζωής.
  • Οι μη προνομιούχες ομάδες υπαλλήλων θα διατηρήσουν ουσιαστικά το υπάρχον καθεστώς αμοιβών, καθώς δεν θα λάβουν κανένα ειδικό επίδομα, παρά μόνο τα βασικά επιδόματα (όπως θέσης) που θα διατηρηθούν για όλους τους παλαιούς. Μοναδική διαφορά ίσως να αποτελέσει η αύξηση του βασικού τους μισθού, δεδομένης της επιταγής της τρόικας για εξίσωση των μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για την ώρα φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο επιβολής πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε διαρρεύσει προ μηνός.
  • Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολό του μόνο για τους νέους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονται εφ' εξής στο Δημόσιο βάσει του γνωστού κανόνα 1 προς 10, ήτοι 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Δεν τίθεται ζήτημα για χορήγηση επιδομάτων στους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν το βασικό μισθό.
Οι κυβερνητικές συμφωνίες αντιτίθενται στο γενικότερο πνεύμα περικοπών στο δημόσιο τομέα, το αδηφάγο κράτος, όπως επανειλημμένως το έχουν χαρακτηρίσει κυβερνητικά στελέχη.
Από πού θα έρθουν τα λεφτά
Το ζητούμενο είναι, όμως, πώς η κυβέρνηση θα πετύχει την εξοικονόμηση δαπανών. Αρμόδιοι παράγοντες σημείωναν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστικά των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή της λύσης των συμβάσεων για τους συμβασιούχους. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής προβλέπει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2.195 εκατ. ευρώ ξεκινώντας με 770 εκατ. ευρώ το 2011. Η επίτευξη του στόχου θα γίνει με τον περιορισμό των προσλήψεων, τη μη χορήγηση μισθολογικής ωρίμανσης, την αύξηση των ωρών εργασίας σε 40, τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, την περαιτέρω μείωση των αμοιβών των επιτροπών και άλλων πρόσθετων παροχών, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, την εθελούσια και τη μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών. Ηδη, από την 1η Ιουλίου έχει εφαρμοστεί η περικοπή 10-50% των 22 επιδομάτων, των υπερωριών και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών.

ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item