Νομίζατε πως τελειώσανε;;;Ακόμα δεν είδαμε τίποτα! Όλι Ρεν: "Μπορεί να χρειαστεί να πουλήσετε περισσότερα"

«Μπορεί να χρειαστεί να πουλήσετε περισσότερα». Αυτή ήταν η απάντηση του ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ...


«Ίσως να πουλήσετε κι άλλα»
«Μπορεί να χρειαστεί να πουλήσετε περισσότερα». Αυτή ήταν η απάντηση του ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή για το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει γίνει κατανοητό εδώ και πολύ καιρό, ούτε το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε μετά από τόση αναταραχή δεν αρκεί, προκειμένου να εμφανίζονται ικανοποιημένοι οι δανειστές της Ελλάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ασκεί σκληρή κριτική στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, δημοσιεύοντας επιπλέον και την απάντηση του Όλι Ρεν που μονό ικανοποίηση δε μπορεί να σκορπίζει στα μέλη της κυβέρνησης. Πλέον τα ζητήματα που τίθενται είναι πολλαπλά και το κυριότερο εξ’ αυτών αφορά, το τι μπορεί να πουλήσει επιπλέον η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν οι δανειστές.
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση, αλλά και την απάντηση του Όλι Ρεν:
Μετά τις αφόρητες πιέσεις από την Τρόικα ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι μονόδρομος, μετά τον εκβιασμό του ελληνικού λαού ότι αν δεν πουλήσουμε δημόσια περιουσία ύψους 50 δις μέχρι το 2015 θα πτωχεύσει η χώρα, μετά τις διαγραφές βουλευτών των δύο κομμάτων και την οριακή σωτηρία της κυβέρνησης Παπανδρέου, μετά τους τόνους χημικών και την άγρια καταστολή του λαού της Αθήνας, μετά τη διεθνή αναταραχή και ανησυχία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή, ό,τι ψηφίστηκε στις 29 Ιουνίου του 2011, Μεσοπρόθεσμο, Ιδιωτικοποιήσεις, είναι στον αέρα !!! Αυτό προκύπτει σαφέστατα από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρέν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Ο Νίκος Χουντής έθετε το πρόβλημα του άγριου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που γίνεται ακόμα χειρότερο εξαιτίας των πολύ μικρών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων που πρόκειται να πουληθούν και ζητούσε την τοποθέτηση της Κομισιόν απέναντι σε αυτά τα γεγονότα.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρέν, αφού αναφέρει ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτό» αναγνωρίζει ότι «πρόσφατα έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα». Και συνεχίζει εκφράζοντας την ευχή ότι «ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων».
Και ενώ υπό αυτές τις περιστάσεις θα περίμενε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο να μη θεωρήσει λογικό τον απόλυτο ευτελισμό και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Ρέν, όχι μόνο αδιαφορεί για τις τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει επαγγελματικοί φορείς, πολιτικά κόμματα, οικονομικοί αναλυτές, Έλληνες και ξένοι, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη για την πολύ χαμηλή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά ζητά επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις και επίσπευση του χρονοδιαγράμματος, «ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων». Αναφέρει συγκεκριμένα «Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων».
Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:
Η Επιτροπή πιστεύει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτό. Θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέσω διαφόρων επενεργειών, όπως η μείωση της έκδοσης ομολόγων, η μείωση των επιδοτήσεων, άλλου είδους μεταβιβάσεων ή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, και η δυνητική αύξηση του βαθμού απόδοσης των εταιρειών και, κατ' επέκταση, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ως συνόλου, ενώ παράλληλα προσελκύονται άμεσες ξένες επενδύσεις.
Η Επιτροπή γνωρίζει ότι πρόσφατα έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα. Ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων.

ΠΗΓΗ : newstoday.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item