Και τώρα οι Τούρκοι ζητάνε ακίνητα από εμάς...Μη που πείτε πως δεν το περιμένατε!

Σχόλιο Psifiakoohiro: Εμείς το λέγαμε από την αρχή ...Ο Ερντογάν δεν κάνει τυχαία αυτές τις δηλώσεις, έχει σκοπό! Νάτος λοιπόν ο σκο...
Σχόλιο Psifiakoohiro: Εμείς το λέγαμε από την αρχή...Ο Ερντογάν δεν κάνει τυχαία αυτές τις δηλώσεις, έχει σκοπό!
Νάτος λοιπόν ο σκοπός και τα περί αμοιβαίων ανταλλαγμάτων προσέξτε, όμως, χωρίς αυτός να έχει υλοποίηση κάτι από αυτά που έχει πει!
Δηλαδή να δεσμευτούμε εμείς και μετά να πούνε δεν γα...ται δεν σας επιστρέφουμε τίποτα! Εκεί να δούμε τι θα κάνει ο θεριακλής ο Παπανδρέου!
"Ιστορικό βήμα που δεν αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης προς τις μειονότητες, αλλά επιστροφή του δικαίου στους πολίτες μας", χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, την απόφαση της Άγκυρας επιστροφής των ευαγών ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας, που είχε κατασχέσει το τουρκικό κράτος.
Μη χάνοντας χρόνο όμως, ο κ. Νταβούτογλου προχωρά ακόμη ένα βήμα, κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα, με επιστροφή στην Τουρκία οθωμανικών ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Vatan", o Τούρκος ΥπΕξ εξέφρασε την ελπίδα, "αυτά τα σημαντικά βήματα, να αποτελέσουν παράδειγμα για τις άλλες χώρες. "Θα αποτελούσε ωραίο παράδειγμα η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων που πέρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικότερα στα Βαλκάνια με πρώτη την Ελλάδα, στους εκεί ομογενείς μας που είναι υπήκοοί τους", είπε χαρακτηριστικά.
Κερδισμένο το τουρκικό κράτος
Πάντως, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ, στην εφημερίδα "Sabah", από την εφαρμογή αυτής της απόφασης, το τουρκικό κράτος "θα βγει κερδισμένο".
Δεδομένου ότι για τα ακίνητα που έχουν πουληθεί σε τρίτα πρόσωπα, θα καταβληθεί αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας τους, υπογράμμισε, πως αυτή ισοδυναμεί "με το 1/5 των αποζημιώσεων, που θα καταβάλλονταν λόγω των αποφάσεων του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Όπως σημείωσε μάλιστα, τα ακίνητα που θα επιστραφούν - με την εφαρμογή της απόφασης - ανέρχονται σε 370, ενώ το 2008 είχαν γίνει 1.410 αιτήσεις για επιστροφή, με μόλις 181 να τυγχάνουν έγκρισης.
Υπενθυμίζεται, ότι η "Sabah", αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες, πως η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε με Προεδρικό Διάταγμα, να επιστρέψει και να καταγράψει στο κτηματολόγιο ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων, που είχαν δηλώσει μέχρι το 1936.
Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων προέκυψε μετά το 1936, οπότε και η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τις ενορίες και τα μειονοτικά ιδρύματα αναλυτικές δηλώσεις, με τα ακίνητα που κατείχαν.
Η Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές και δεκαετίες αργότερα, με αυθαίρετες αποφάσεις, αφαίρεσε από τα ιδρύματα την κυριότητα όλων των ακινήτων που είτε από παράλειψη δεν δηλώθηκαν, είτε αποκτήθηκαν, μέσω δωρεάς, αγοράς και διαθήκης.

ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item