Aνοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων μισθών στο Δημόσιο

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στις αποδοχές ορισμένων τουλάχιστον κατηγοριών των «ρετιρέ» του Δημοσίου, μετά και τις σ...

Η τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων μισθών στο Δημόσιο


Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στις αποδοχές ορισμένων τουλάχιστον κατηγοριών των «ρετιρέ» του Δημοσίου, μετά και τις συναντήσεις που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομίας κ. Ευάγγελος Βανιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Ηδη ο κ. Ρέππας, αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί από την πλευρά του «ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους» και ξεκαθάρισε ότι το νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί με το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενταγμένη στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης»,επεσήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «αφού περιλαμβάνει ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες».

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας από την πλευρά τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», περιορίστηκαν να ακούσουν τις εισηγήσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς να προβούν σε ιδιαίτερα σχόλια ή να ζητήσουν ειδικά χρονοδιαγράμματα.

Ειδικότερα, εκτός από το μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

Προσλήψεις στο Δημόσιο. Η αναλογία 1:10 για το 2011 τηρείται με προσοχή, με διπλό στόχο να αποφύγουμε τη δημοσιονομική κατάρρευση, χωρίς όμως να επιτραπεί η λειτουργική κατάρρευση του κράτους.

Συμβασιούχοι. Τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι εξοικονομείται μεγαλύτερο ποσό, από αυτό που είχε τεθεί ως στόχος.

- Αύξηση ωραρίου. Το μέτρο του αυξημένου ωραρίου στο Δημόσιο κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε σύστημα συνεχούς ελέγχου των υπουργείων για την τήρησή του.

- Εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια. Πέραν του νόμου, έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιοι για την ορθή εφαρμογή του μέτρου.

-Επιτελικό κράτος. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, μετά και την έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΑΣΑ, θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό προσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος.

-«Λευκή Βίβλος». Έως τις 31 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη και η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος». Την έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Με βάση αυτό το υλικό θα καταρτιστεί και το θεσμικό πλαίσιο. Κατόπιν θα ξεκινήσει και η Β΄ φάση για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ανάλογη διαδικασία.

- Αποχωρήσεις - προσλήψεις έως το 2015. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.

-Νομοθεσία. Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας προχωρά με την κατάθεση των προτάσεων από τα Υπουργεία. Επίκειται η ανάθεση σε ανάδοχο του έργου για την κωδικοποίηση του υπαίθριου εμπορίου. Ακολουθεί διαγωνισμός για την κωδικοποίηση για το ΑΣΕΠ, για τη δημόσια υγεία και για την κοινωνική ασφάλιση.

Επιλογή 13 τομέων για μείωση διοικητικών βαρών. Οι πρώτοι τέσσερις τομείς που θα μελετηθούν αφορούν το εταιρικό δίκαιο, τις δημόσιες προμήθειες, την ασφάλεια των τροφίμων και τις γεωργικές επιδοτήσεις. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου. Για οκτώ ακόμη τομείς ετοιμάζονται διαγωνισμοί.

- Πίνακας διορισμών και αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Μέχρι τώρα η δημοσίευση ήταν τριμηνιαία. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν τα στοιχεία Ιουλίου - Αυγούστου 2011 και από 30 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει σε μηνιαία πλέον βάση η ροή των στοιχείων.

- Ενσωμάτωση οδηγίας για εγκατάσταση, άδεια άσκησης επαγγέλματος, παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Παρέχονται ηλεκτρονικώς ήδη, στοιχεία για δεκάδες υπηρεσίες, αναλόγως της τροφοδότησης πληροφοριών από τα αντίστοιχα Υπουργεία.

Πειθαρχικό Δημοσίων Υπαλλήλων. Περιλαμβάνει ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών σε τακτή προθεσμία, έλεγχο από αξιόπιστα Πειθαρχικά Συμβούλια, στη σύνθεση των οποίων δεν μετέχουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και επιβολή ποινών που αντιστοιχούν στο βάρος του παραπτώματος.


ΠΗΓΗ : tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item