Αντίδραση της Τουρκίας σε ενδεχόμενη προσπάθεια αναζήτησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου

«Φρένο» σε κάθε σχέδιο για οποιαδήποτε ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να αναζητήσει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην υφαλοκρηπί...

«Φρένο» σε κάθε σχέδιο για οποιαδήποτε ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να αναζητήσει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, βάζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες αποτελούν «αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής».
Στην ανακοίνωσή της η Άγκυρα κάνει λόγο για "πληροφορίες και επίσημες ανακοινώσεις περί έναρξης τον ερχόμενο Οκτώβριο εργασιών γεώτρησης" και ζητά  από "τις εταιρείες και τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα".
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "σε αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μέλλοντος του νησιού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους μονόπλευρες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες», και προσθέτει ότι μία τέτοια συμπεριφορά "είναι παράδειγμα ανευθυνότητας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή". 
Όπως επισημαίνεται, "κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για το ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα κάνουν τα απαραίτητα". 
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι "οι συμφωνίες αυτές και οι δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου / φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού και γίνονται αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχή" καθώς και ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες, ή και να υπογράφει συμφωνίες, σχετικά με τις φυσικές πηγές, που ανήκουν σε όλο το νησί», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο και προσθέτει πως τέτοιες ενέργειες θίγουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, «που είναι ιδρυτικός λαός".

ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item