Γάμος αλά...Κατάρ! Πως θα γίνει η συγχώνευση Alpha-Eurobank - Στις δύο το μεσημέρι θα γίνουν ανακοινώσεις

Με φρέσκα κεφάλαια από το Κατάρ, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, «προικίζεται» η νέα ισχυρή τράπεζα, που θα δημιουργη...

Με φρέσκα κεφάλαια από το Κατάρ, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, «προικίζεται» η νέα ισχυρή τράπεζα, που θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση Alpha - Eurobank.
Οι υπογραφές μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων «έπεσαν» το Σάββατο το μεσημέρι και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τους εκπροσώπους των τραπεζών σήμερα το μεσημέρι.
Είχε προηγηθεί μία «εφιαλτική» εβδομάδα πιέσεων σε όλα τα μέτωπα, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τη δραματική υποχώρηση των αποτιμήσεων όλων των τραπεζών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Η συμφωνία συγχώνευσης ανοίγει μία χαραμάδα αισιοδοξίας στο ζοφερό κλίμα, που δείχνει να έχει παγιωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Οι ίδιες τις τράπεζες με τη συνένωσή τους παρακάμπτουν το φάσμα της κρατικοποίησής τους, το οποίο επλανάτο απειλητικά, εξαιτίας των απωλειών που θα υποστούν φέτος από την ανταλλαγή ομολόγων και την εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Οι όροι της συγχώνευσης αναμένεται να εγκριθούν σήμερα το πρωί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.
* Στην πρώτη, το Κατάρ, το οποίο ήδη κατέχει περίπου το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, θα απορροφήσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της τράπεζας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha είχε εξουσιοδοτηθεί στην πρόσφατη γενική συνέλευση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν τούτο κριθεί πρόσφορο, με καταβολή μετρητών και έκδοση μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολόγων.
Έτσι, με τη διαδικασία αυτή, το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha θα ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ.
* Στη συνέχεια θα προχωρήσει η δεύτερη φάση της συγχώνευσης, η οποία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και μετρητά, προκειμένου να συμμετάσχει σ' αυτήν το Κατάρ.
Κάλυψη των επισφαλειών
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται πέριξ των χρηματιστηριακών γραφείων, η αύξηση αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, άλλωστε, εκτιμούσε η UBS σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι θα χρειαστούν οι δύο τράπεζες, για να καλύψουν τις απώλειές τους από τα ομόλογα και τα επισφαλή δάνεια.
Στο νέο σχήμα, που θα δημιουργηθεί μετοχικά, το «πάνω χέρι» εκτιμάται ότι θα το έχει το Κατάρ. Είναι πιθανόν, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η συμμετοχή των Αράβων στο νέο σχήμα να φθάσει το 20% με 25% του μετοχικού κεφαλαίου.
Όσον αφορά τους βασικούς μετόχους των δύο τραπεζών, το μερίδιο που θα έχουν στο νέο σχήμα θα εξαρτηθεί από τη σχέση ανταλλαγής που θα ανακοινωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Κωστόπουλος (προσωπικά και μέσω του ιδρύματος ή συγγενικών προσώπων) κατέχει περίπου το 12% της Alpha, ενώ ο Σπύρος Λάτσης το 45% της Eurobank. Στο νέο σχήμα συμφωνήθηκε ότι τη θέση του εκτελεστικού προέδρου θα κατέχει ο κ. Κωστόπουλος.
Η διοικητική διάρθρωση της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα συγκαταλέγεται πλέον στις 25 μεγαλύτερες της Ευρώπης, αλλά κυρίως το μέλλον του προσωπικού, θα αποσαφηνιστούν σήμερα.
Οι δύο τράπεζες απασχολούν περίπου 15.500 υπαλλήλους και ένα δίκτυο περίπου 850 κατασημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα περίπου 400 βρίσκονται εντός της Αττικής. Το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα φτάσει τα 150 δισ. ευρώ, και θα διαθέτει πανευρωπαϊκά 8 εκατ. πελάτες, 80 δισ. σε καταθέσεις και 2.000 καταστήματα.
Οι δύο τράπεζες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης. Η κάθε μία έχει διαθέσει προνομιούχες μετοχές αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, έχοντας ταυτοχρόνως λάβει τις αναλογούσες (σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο των δανείων που διαθέτει η καθεμία) εγγυήσεις του Δημοσίου.
Το χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων που διαθέτει η κάθε μία κυμαίνεται στα 50 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι διαφορετικό το «μίγμα των δανείων».
Η Eurobank έχει επεκταθεί περισσότερο στη λιανική τραπεζική, ενώ η Alpha διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στα δάνεια των επιχειρήσεων. Τα ίδια κεφάλαια της Alpha Bank ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ και της Eurobank, η οποία δεν κατάφερε να περάσει το πρόσφατο τεστ κοπώσεως (stress test), σε 5 δισ. ευρώ.
Σήμερα η οικογένεια Κωστόπουλου κατέχει το 9% στην Alpha, το 11% έχουν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, 33% ξένοι θεσμικοί επενδυτές και το 47% ξένοι και Έλληνες ιδιώτες. Στη Eurobank η οικογένεια Λάτση κατέχει το 44,8%, 7,7% έχουν άλλα νομικά πρόσωπα, το ποσοστό των θεσμικών φτάνει το 23,2% και οι ιδιώτες έχουν 24,2%.

Η Alpha Bank απασχολεί 8.050 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 6.739 στο εξωτερικό ενώ η Eurobank απασχολεί 9.721 στην Ελλάδα και 12.996 στο εξωτερικό.

Η Eurobank και η Alpha είναι η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα αντίστοιχα. Η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.Θα διαθέτει - σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ - 1.000 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, 8 εκατομμύρια πελάτες και παρουσία σε 10 χώρες της ΝΑ Ευρώπης: Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Ουκρανία και Πολωνία.

Σύμφωνα με πληφορορίες των ΝΕΩΝ το Κατάρ θα αποκτήσει ποσοστό 20% στη νέα τράπεζα. Το EFG Group συμφερόντων Λάτση θα έχει 13-14% στη νέα τράπεζα και η οικογένεια Κωστόπουλου το περίπου 5%. Το 30% του μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτέςενώ το υπόλοιπο θα βρίσκεται στα χέρια των μικρομετόχων.

Σύμφωνα με το Reuters η σχέση ανταλλαγής στην προτεινόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Alpha Bank θα είναι επτά μετοχές της EFG για κάθε πέντε μετοχές της Alpha Bank. 

ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item