Πάλι εκτός στόχου είμαστε! – Μας λείπουν ακόμη 87€ εκατ.!

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο στόχος των εσόδων, για τα οποία έχουμε δεσμευτεί προς τους δανειστές μας, δ...

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο στόχος των εσόδων, για τα οποία έχουμε δεσμευτεί προς τους δανειστές μας, δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί. Στο πρώτο επτάμηνο το 2011 λοιπόν (Ιανουάριος-Ιούλιος), σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 15.513 εκατ. €, έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. € όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο και 12.449 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.049 εκατ. €.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι 26.847 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο. Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1% ή κατά 103 εκατ. €.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως:
- στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση
- στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών,
- στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος
- στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

-  στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. €
- στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ,
- στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και
- στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,7% ή κατά 1.350 εκατ. €, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 411 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.217 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 535 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. €.ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item