4 καπνοβιομηχανίες προχώρησαν σε μηνύσεις στην αμερικάνικη κυβέρνηση λόγω των νέων σημάνσεων στα πακέτα

Δύο από τις εννέα σημάνσεις που θα υποχρεούνται να τυπώνουν στα πακέτα τους οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες από τον Σεπτέμβριο του 2012...

Δύο από τις εννέα σημάνσεις που θα υποχρεούνται να τυπώνουν στα πακέτα τους οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες από τον Σεπτέμβριο του 2012
Δύο από τις εννέα σημάνσεις που θα υποχρεούνται να τυπώνουν στα πακέτα τους οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες από τον Σεπτέμβριο του 2012

Μήνυση κατά του αμερικανικού κράτους υπέβαλαν πέντε καπνοβιομηχανίες με αφορμή τον νέο νόμο που τις αναγκάζει να τοποθετούν στα πακέτα τους όχι πια μηνύματα αλλά εικόνες με ασθενείς ή συμπτώματα και νόσους που έχουν για αιτία το κάπνισμα.

Οι εταιρίες RJ Reynolds, Lorillard, Commonwealth Brands, Liggett Group και Santa Fe Natural μηνύουν την αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού τομέα Υγείας (Food and Drug Administration) με το αιτιολογικό ότι τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα πλήττουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου καθώς τις υποχρεώνους να προβάλλουν τα κρατικά αντικαπνιστικά μηνύματα.
Το FDA δεν σχολίασε τις μηνύσεις.
Οι νέες σημάνσεις θα αρχίσουν να τυπώνονται σε κάθε πακέτο τσιγάρων που κυκλοφορεί εντός των ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο του 2012.
Στην έκτασης 41 σελίδων μήνυσή τους, οι πέντε εταιρίες υποστηρίζουν ότι οι νέες προειδοποιήσεις τούς αναγκάζουν, παρανόμως, να αποθαρρύνουν, να καταθλίψουν και να φοβίσουν τους καταναλωτές.
"Η κυβέρνηση μπορεί να απαιτεί την εκτύπωση πάνω στα πακέτα μηνυμάτων που είναι άμεσα και δεν προκαλούν παρεξηγήσεις αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ένα πακέτο ως μίνι διαφημιστική πινακίδα της κρατικής αντικαπνιστικής καμπάνιας", δήλωσε ένας από τους δικηγόρους (Floyd Abrams) των εταιριών.
Ατυχώς για αυτές, οι καπνοβιομηχανίες έχασαν πέρυσι μια ανάλογη μάχη σε δικαστήριο του Κεντάκυ. Η ετυμηγορία του ήταν ξεκάθαρη: Το FDA έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στις εταιρίες να χρησιμοποιούν αυτές τις νέες ταμπέλες, οι οποίες περιλαμβάνουν εικόνες πτωμάτων, κατεστραμμένων πνευμόνων και σάπιων δοντιών...
Σημειωτέον ότι η Altria, μητρική εταιορία της Philip Morris επέλεξε να μην συμμετάσχει στη μήνυση των "πέντε".
Μόνο στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι το 2011 θα διαγνωστεί καρκίνος των πνευμόνων σε περισσότερους από 220. 000 ανθρώπους ενώ η χρήση καπνού θεωρείται υπεύθυνη για περίπου 443.000 θανάτους ετησίως.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item