Δεν κλείνει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων - 15,6 δισ. το έλλειμμα... Βενιζέλος: "Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα" (Από Σεπτέμβρη λοιπόν ετοιμαστείτε, θα "φάμε" καλά)

Σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 15.571 εκατ. € έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. € όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρ...

Σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 15.571 εκατ. € έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. € όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο και ελλείμματος 12.449 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα έσοδα υστερούν κατά 87 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 992 εκατ. €.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.846 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο.


Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,3% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. €

- στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ,

- στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και

- στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,8% ή κατά 1.390 εκατ. €, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 411 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.217 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 535 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. €.


Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ.Βενιζέλος, πρόσθεσε οτι "το θέμα είναι να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα".

"Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα. Και αν κάνουμε την προσπάθεια να εφαρμόσουμε και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών όλα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή των Ελλήνων δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να επιβαρυνθούν άλλο και δεν θα επιβαρυνθούν άλλο", είπε ο κ. Βενιζέλος.

Εμφανίστηκε επίσης απαισιόδοξος για το θέμας της ύφεσης προβλέποντας οτι: "Υπολογίζαμε ύφεση 3,5% το 2011, αλλά τώρα υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που μπορεί να κινηθεί πάνω από 4,5%. Θα δούμε που θα σταθεί, εγώ θα ήμουν ευτυχής εάν είχαμε βέβαια το πιο καλό, το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία και η εσωτερική και η διεθνής έχει επιτείνει την ύφεση".

Για την 6η δόση, ο υπουργός Οικονομικών είπε οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ για το θέμα των εγγυήσεων που ζήτησε η Φινλανδία είπε ότι "στο παρελθόν η χώρα αναγκάστηκε να παράσχει εγγυήσεις, γι' αυτό και είναι στη λογική τους κάτι τέτοιο".


ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item