Επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε 15 γνωστές μάρκες ρούχων...Εσείς φοράτε «αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη»;

Η Greenpeace, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε, εντόπισε σε γνωστές φίρμες ρούχων όπως: Nike, Adidas, H&M, Puma, Lacoste κ.α. ίχνη...Η Greenpeace, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε, εντόπισε σε γνωστές φίρμες ρούχων όπως: Nike, Adidas, H&M, Puma, Lacoste κ.α. ίχνη τοξικών ουσιών επικίνδυνων για το περιβάλλον και την υγεία μας!

Από τα 78 δείγματα γυναικείων, αντρικών και παιδικών ρούχων που εξετάστηκαν, τα 52 βρέθηκαν να περιέχουν την τοξική ένωση αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΕΡ) που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βαφή υφασμάτων. Οι ενώσεις αυτές, στη συνέχεια (όταν πλένουμε το ρούχο) απελευθερώνονται στο υδάτινο περιβάλλον και διασπώνται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο υποπροϊόν, τη εννεϋλοφαινόλη (ΝΡ).
μεγέθυνση

Η ΝΡ χαρακτηρίζεται ως ενδοκρινικός διαταράκτης: δηλαδή μιμείται ή μεταβάλλει τη δράση των ορμονών που υπάρχουν σε έναν οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο σε αυτόν όσο και στους απογόνους του!  Ενδοκρινικοί διαταράκτες όπως η ΝΡ μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας ορμονικές διαταραχές και απειλώντας τη γονιμότα, το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και την ανάπτυξη.
Οι γνωστές μάρκες στα προϊόντα των οποίων διαπιστώθηκαν ίχνη της παραπάνω τοξικής ουσίας είναι: Αbercrombie&Fitch, adidas, Calvin Klein, Converse, GAP, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma, Ralph Lauren, Uniqlo και Youngor.

Η Nike και η Puma έχουν ήδη δεσμευτεί δημόσια ότι θα «καθαρίσουν» την παραγωγική τους διαδικασία από αυτές τις ουσίες. Οι υπόλοιπες;

Διαβάστε την έκθεση στα αγγλικά:

 greenpeace.org

 

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item