Μας ετοιμάζει για χρεωκοπία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's

Σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας μπορεί να οδηγηθεί η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της μετακύλισης χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πρ...

Σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας μπορεί να οδηγηθεί η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της μετακύλισης χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Στην ασιαστική αγορά η είδηση άσκησε πιέσεις επί της ισοτιμίας του ευρώ, οδηγώντας το έως στο επίπεδο του 1,4550 δολ. ΗΠΑ, αν και στη συνέχεια ανέκαμψε στα 1,4529 δολ.
 
Όπως επισημαίνει η S&P, η πρόσφατη μείωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του ελληνικού χρέους στο επίπεδο "CCC" από "Β" αντικατοπτρίζει εν μέρει και την εκτίμηση της ότι τυχόν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όπως αυτή που προωθείται στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστική χρεοκοπία, βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζει στις αξιολογήσεις της.
 
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ένας αριθμός προτάσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα έχει έρθει στην επιφάνεια, αν και οι λεπτομέρειες τους δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζουμε, επισημαίνει η S&P, για την αξιολόγηση ανταλλαγών χρέους υπό καθεστώς πίεσης, αμφότερες οι προτάσεις που υπέβαλε η Ένωση Γαλλικών Τραπεζών σχετικά με το ελληνικό χρέος θα συνιστούσαν χρεοκοπία.
 
Ως προς τούτο, η Standard & Poor's παραπέμπει σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει στις 12 Μαΐου 2009, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι τύποι ανταλλαγής χρέους εξομοιώνονται με αθέτηση πληρωμών, αφενός διότι η συναλλαγή θεωρείται «προβληματική», αφετέρου διότι η ανταλλαγή χρέους έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να λαμβάνουν μικρότερη αξία από την αρχικά υποσχόμενη απόδοση.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item