Μεγάλες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών για το νέο νομοσχέδιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Εντονότατες επικρίσεις για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, εκφράζουν οι πρυτάνεις ...

Εντονότατες επικρίσεις για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, εκφράζουν οι πρυτάνεις που συνεδριάζουν στο Βόλο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις επισήμαναν ότι παρακολουθούν μήνες τώρα αποσπάσματα, “διαρροές” και δημοσιεύματα, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο το οποίο δεν έχουν δει ακόμη . 

Συνεπώς η συζήτηση τους περιστρέφεται γύρω από αυτά που ήδη γνωρίζουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως επισημαίνουν-σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι οι προτεινόμενες αλλαγές οδηγούν στην υποβάθμιση των σπουδών με την εισαγωγή ταχύρρυθμων σπουδών, ενώ θεωρούν ότι παραδίδεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων σε εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός που όπως λένε θα οδηγήσει στην αδιαφάνεια και την εξάρτηση από ξένα προς το πανεπιστήμιο κέντρα. 

Την άποψη αυτή εκφράζουν σχετικά με την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, καθώς το υπουργείο προωθεί να διοικείται κάθε ίδρυμα από ένα συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν επτά μέλη που θα προέρχονται από το ίδρυμα και επτά εξωπανεπιστημιακούς καθώς και εκπρόσωπο των φοιτητών. Ο πρύτανης θα εκλέγεται από αυτό το συμβούλιο, αλλά μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Επίσης, οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι πολλές από τις διατάξεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αν ισχύσουν, τότε θα ακυρωθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας των οργάνων του πανεπιστημίου, που θα μετατραπεί τελικά σε εταιρεία. Κάτι που θα μεταφέρει το κόστος στην ελληνική οικογένεια. Επιπλέον διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις που ήδη έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια, ενώ από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις τους.

Η υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τους πανεπιστημιακούς σε διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο της, από την Δευτέρα, οπότε θα δώσει και το τελικό νομοσχέδιο.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item