Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή έξοδο από το ευρώ ζητούν γερμανοί οικονομολόγοι για την Ελλάδα

Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μέσω του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF, προτείνει η οικονομολόγος Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο,...

Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μέσω του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF, προτείνει η οικονομολόγος Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, που ανήκει και στην επιτροπή "σοφών", με συμβουλευτικό ρόλο για τη γερμανική κυβέρνηση.
 

"Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μόνο στη βάση εξαιρετικά αισιόδοξων υποθέσεων μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη" και αυτές οι υποθέσεις αποτυπώθηκαν στο νέο πρόγραμμα πιστώσεων, "αλλά δεν έπεισαν τις αγορές", λέει η ντι Μάουρο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt. 

Η ντι Μάουρο προτείνει λύση μέσω ταχείας αναδιάρθρωσης, όπως είχε προτείνει εσχάτως και ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ. "Ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν πουλήσει τα ομόλογα θα υποστούν απώλειες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Αλλά οι απώλειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ελεγχόμενες. Εκείνοι οι οποίοι αγόρασαν σε, ευνοϊκή τιμή, ελληνικά ομόλογα, με την ελπίδα να αποκομίσουν κέρδος εις βάρος του φορολογούμενου - θα απογοητευτούν. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί τώρα ριζικά, θα επανέρχεται συνεχώς", λέει η ντι Μάουρο.

Η ίδια προτείνει ο προσωρινός μηχανισμός EFSF να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή αγοράς, δηλαδή 50% κάτω της ονομαστικής τους αξίας και να τα ανταλλάξει με νέα ομόλογα που θα αποδέχεται ως ενέχυρο η ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης και ταυτόχρονα θα είχαν και οι ιδιώτες επενδυτές κίνητρο για ανταλλαγή των ομολόγων.

Η οικονομολόγος Ντι Μάουρο επικρίνει τις κυβερνήσεις γιατί "δεν έχουν κατανοήσει σωστά τη διάσταση του προβλήματος", όπως λέει, καθώς το ζήτημα πλέον είναι, εάν η Ευρώπη θα αποσυντεθεί σε επιμέρους κράτη. Η ίδια, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίθετα, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ifο Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ασκεί επίσης κριτική στη διαχείριση της κρίσης.

"Οι χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι πρόκειται για βραχύβιες επιθέσεις των αγορών, τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν θέτοντας στη διάθεση νέα χρηματικά μέσα", λέει ο καθηγητής Ζιν στην εφημερίδα Passauer Neue Presse (15.7.11). Ο ίδιος το αντικρούει σημειώνοντας ότι "υπάρχει μία τεράστια κρίση ισοζυγίου πληρωμών στην Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε, επειδή ορισμένες χώρες μέσω των φτηνών δανείων που έφερε το ευρώ, υπερθερμάνθηκαν πληθωριστικά και έχασαν ανταγωνιστικότητά τους". 

Ειδικά, για την ελληνική κρίση χρέους υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

"Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Η χώρα είναι εξαιρετικά ακριβή, δεν είναι ανταγωνιστική και θα έπρεπε να προχωρήσει σε υποτίμηση κατά 20 - 30%", λέει ο καθηγητής Ζιν. Σημειώνει δε ότι "η κατάσταση θυμίζει τη Γερμανία του 1929 και του 1933". Ο ίδιος θεωρεί ότι "η επιστροφή στη δραχμή είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την Ελλάδα", τονίζει, όμως, ότι "η χώρα θα πρέπει να το αποφασίσει μόνη της. Κανείς δεν θα πρέπει να την πιέσει".

ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

 Η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ παραμένει επιφυλακτική στη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ανακοίνωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Έκτακτο Συμβούλιο για ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα πρέπει να συγκληθεί όταν κριθεί ότι «είναι απαραίτητο και έχει νόημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο. 

Προέχει, όπως είπε, να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος, «το ταχύτερο δυνατόν». Μία συνάντηση που πραγματοποιείται μόνον για να συγκληθεί, χωρίς να έχει αποτελέσματα δεν μπορεί να στείλει θετικό μήνυμα, είπε ο κ. Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένας «αγώνας δρόμου» για τον προσδιορισμό μιας ημερομηνίας. 

Η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας γίνεται «χωρίς παρωπίδες», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους. 

Διευκρίνισε επ΄αυτού ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αλλά «θεωρητικά», όπως είπε, έχει τη δυνατότητα να δώσει πιστώσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης για να επαναγοράσει ομόλογά του. 

Μετά το τελευταίο συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται τις προτάσεις πραγματοποιούνται σε εντατικούς ρυθμούς, είπε ο κ. Κότχαους. Υπογράμμισε δε ότι στο νέο πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τις γερμανικές τράπεζες διευκρίνισε ότι ισχύει η δέσμευση που είχαν αναλάβει στις 2 Ιουλίου να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item