Μετά τα σενάρια περί μερικής στάσης πληρωμών και "επιλεκτικής" χρεωκοπίας ΞΑΦΝΙΚΑ οι τράπεζες μας τα κατάφεραν στα τεστ αντοχής

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε την Παρασκευή ότι οκτώ ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν τεστ αντοχής της, με συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ύψους ...

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε την Παρασκευή ότι οκτώ ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν τεστ αντοχής της, με συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.), ενώ και οι έξι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν τη βάση.
Υπό το δυσμενές σενάριο, όταν δεν ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα, από τις 6 ελληνικές τράπεζες, οι τέσσερις βρίσκονται άνω του ορίου αναφοράς 5% (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς), η μία βρίσκεται οριακά κάτω του ορίου αναφοράς 5% (EFG Eurobank) και μία βρίσκεται σημαντικά κάτω του ορίου 5% (ΑΤΕbank).
Αν και διέρρευσε ότι ATE και Eurobank απέτυχαν ωστόσο τα στοιχεία του stress test είναι 31/12/2010. Οπότε, έχουν από τότε πάρει μέτρα και περνούν το τεστ.
 
Η ΑΤΕbank έχει σχηματίσει σημαντικού ύψους γενικές προβλέψεις (€ 750 εκατ.), οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στη στήλη 1. Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της έχει ήδη αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους €235 εκατ. Οι ενέργειες αυτές διαμορφώνουν τον δείκτη της ΑΤΕbank σε 6% στο τέλος του 2012.
Όσον αφορά την EFG Eurobank, εάν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες ενέργειες που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν σχεδιαστεί και γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η τράπεζα υπερβαίνει σημαντικά το όριο αναφοράς, καθώς ο δείκτης Core Tier 1 στο τέλος του 2012 διαμορφώνεται στο επίπεδο του 7,6%. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η απορρόφηση της εταιρείας χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ ΑΕ, η χρήση των γενικών προβλέψεων που έχει ήδη σχηματίσει η τράπεζα, η έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, η πώληση μεριδίου της θυγατρικής Eurobank Polbank στην Πολωνία και η διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της Eurobank Tekfen στην Τουρκία.
Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν τις εξής επιδόσεις:
Εθνική Τράπεζα
Με επίδοση 7,7% η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ξεπέρασε με άνεση το κρίσιμο όριο του 5%.
Eurobank
Με επίδοση 7,6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.
Alpha Bank
Με επίδοση 7,4% ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.
Τράπεζα Πειραιώς
Με επίδοση 5,3% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.
Αγροτική Τράπεζα
Με επίδοση 6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.
Τράπεζα Κύπρου
Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.
Μarfin Popular Bank
Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.
Άλλες 16 τράπεζες εμφάνισαν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 5% και 6%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι αυξήσεις κεφαλαίων που έκαναν οι τράπεζες από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2011. Με βάση τους ισολογισμούς των τραπεζών στο τέλος του 2010, αποτύγχαναν 20 τράπεζες να περάσουν το όριο του 5% και το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ανερχόταν σε 26,8 δις. ευρώ.
Η EBA έχει συστήσει στις εθνικές εποπτικές αρχές να ζητήσουν από τις τράπεζες που δεν πέρασαν το όριο του 5% να καλύψουν γρήγορα το έλλειμμα σε κεφάλαια. Συνέστησε επίσης στις εθνικές εποπτικές αρχές να ζητήσουν από τις τράπεζες που έχουν περάσει το όριο, αλλά είναι κοντά σε αυτό και έχουν σημαντική έκθεση σε κρατικό χρέος που βρίσκεται υπό πίεση, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, όπου είναι αναγκαίο, περιορισμούς στην καταβολή μερισμάτων, μείωση του ενεργητικού τους, αύξηση της κεφαλαιακής τους θέσης ή μετατροπή κεφαλαίων χαμηλότερης ποιότητας σε κεφάλαια Core Tier 1.
Η ΕΒΑ δεν κατονόμασε αμέσως τις τράπεζες που απέτυχαν, αλλά μεμονωμένα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα δικά τους αποτελέσματα.
Συνολικά στα τεστ αντοχής υποβλήθηκαν 90 τράπεζες από 21 χώρες.
"Δίνουμε προτεραιότητα στις λύσεις, που θα προέλθουν απ τον ιδιωτικό τομέα" ακόμα κι αν "ένα στέρεο πλαίσιο" προσδιορίστηκε, ώστε και οι κυβερνήσεις να βοηθούν εν ανάγκη, βεβαιώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, και ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ που θυμίζουν, επίσης, ότι τα φετινά τεστ "ήταν κατα πολύ αυστηρότερα των προηγουμένων". 
Σημειώνεται ότι το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λίγο αφότου έγινε η αναγγελία των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις τράπεζες της ΕΕ--οκτώ τράπεζες δεν περνούν το τεστ αυτό σε σύνολο 91 (σ.σ.: τα 91 αυτά πιστωτικά ιδρύματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του τραπεζικού κεφαλαίου στην ΕΕ).
Στις 19:05 ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το ευρώ ανταλλασσόταν προς 1,4172 δολάριο, από 1,4141 δολάριο χθες Πέμπτη στις 24:00 ώρα Ελλάδας.
Βενιζέλος: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταπεξέρχεται
"Τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες θεωρητικές υποθέσεις και καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
"Οι πέντε τράπεζές μας είναι καθαρά πάνω από το όριο ή δίπλα στο όριο με διαφορά εκατοστού. Όλα δε αυτά τα στοιχεία είναι στοιχεία που έχουν «παγώσει» τον Απρίλιο του 2011, στο μεταξύ όμως έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία καταγράφονται στην έκθεση, λαμβάνονται υπόψη, συγκροτούν την δεύτερη τελική στήλη κι εκεί όλες οι τράπεζες, με εξαίρεση μία, είναι πάνω από το όριο. Αυτή δε η μία κρατική τράπεζα -η Αγροτική- βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.
Τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, ήταν ακραία. Και για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ακόμα πιο αυστηρά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κύρια βασικά ίδια κεφάλαια και πληροί τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, οι οποίες είναι ακόμη αυστηρότερες, γιατί τώρα πρέπει να ελεγχθούν και τα τυχόν επισφαλή δάνεια.
"Έχουμε, επίσης, διαμορφωμένους μηχανισμούς στήριξης. Έχουμε το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, έχουμε το Ευρωσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των κεντρικών τραπεζών όλων των κρατών-μελών.
Άρα, ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά φυσικά κανείς δεν επαναπαύεται. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, γιατί η αυτοπεποίθησή μας ως Έθνους και η πίστη στις δυνάμεις μας πρέπει να αντανακλάται και στην λειτουργία και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας", σημείωσε.
Προβόπουλος: Ενθαρρυντικά γενικά τα αποτελέσματα
"Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος", αναφέρει σε δήλωσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
Ο ίδιος προσθέτει ότι "Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή".

ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item