Από «επιτυχία» σε «επιτυχία» φτάσαμε στη... χρεοκοπία!

Ωραία. Αν κρίνουμε από την ευτυχία του πρωθυπουργού, το μέλλον φαίνεται καλύτερο για όλους μας. Ο κ. Παπανδρέου, που γνωρίζει περισσότερο α...


Ωραία. Αν κρίνουμε από την ευτυχία του πρωθυπουργού, το μέλλον φαίνεται καλύτερο για όλους μας. Ο κ. Παπανδρέου, που γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα μας τι ακριβώς συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, μας διαβεβαίωσε πως «απαλλαχθήκαμε από τον βραχνά της χρεοκοπίας».

Οι ηγέτες της ευρωζώνης, «χαμίνια» τους είχε χαρακτηρίσει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Monde», ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και αποφάσισαν γενναία μέτρα με τα οποία επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και προστατεύεται το κοινό μας νόμισμα. Με λίγα λόγια, έκαναν το καθήκον τους απέναντι σε έναν ισότιμο εταίρο, όπως τους ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το καθήκον τους έκαναν και οι Ελληνες πολίτες. Οσοι δεν έμειναν άνεργοι έχασαν τουλάχιστον ένα 30% του μισθού ή της σύνταξής τους, πληρώνουν περισσότερους φόρους και δέχτηκαν να υποβαθμιστεί το βιοτικό τους επίπεδο. Το αναγνώρισε πολλές φορές και ο πρωθυπουργός. Για τελευταία φορά προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε: «Ολα αυτά κατέστησαν εφικτά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Οι Ελληνες πολίτες έκαναν το καθήκον τους, η ευρωπαϊκή ηγεσία το ίδιο. Αν κάτι δεν πάει καλά από εδώ και μπρος, αυτή που δεν θα το έχει κάνει θα είναι η κυβέρνηση

Το συμπέρασμα είναι εύλογο. Οι Ελληνες πολίτες έκαναν το καθήκον τους, η ευρωπαϊκή ηγεσία έκανε το δικό της και η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ικανοποιημένη και από τους δύο. Ετσι, αν δεν πάει κάτι καλά από εδώ και μπρος, αυτή που δεν θα έχει κάνει το καθήκον της θα είναι η κυβέρνηση και μόνο. Και φυσικά, θα αναλάβει μόνη της όλες τις συνέπειες μιας κοινωνικής εξέγερσης.

Δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω την επιτυχία του κ. Παπανδρέου, αλλά πετώντας από «επιτυχία» σε «επιτυχία» καταντήσαμε να γιορτάζουμε που είμαστε η πρώτη χρεοκοπημένη χώρα της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. «Επιτυχία» ήταν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τον Μάρτιο του 2010, «επιτυχία» το Μνημόνιο 1 τον Μάιο του 2010, «επιτυχία» και η επιμήκυνση που αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2011, αλλά συνεχώς διολισθαίνουμε στα χειρότερα και κατρακυλάμε στον άβυσσο.

Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του αντιλαμβάνονται το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνουν με τους πανηγυρισμούς, τις δηλώσεις περί ιστορικών αποφάσεων και τα χειροκροτήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να πάνε σε νέα μέτρα τους επόμενους μήνες επειδή «δεν βγαίνει ο λογαριασμός» του Προϋπολογισμού ή γιατί δεν προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις ή γιατί η ύφεση εξακολουθεί να υπονομεύει κάθε προσπάθεια ή γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βαλτώσουν. Γιατί, αν χρειαστεί, δεν θα υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Οι ευθύνες θα είναι αποκλειστικά δικές τους. Οι «πέτρες» θα γράφουν το όνομά τους. Το είχε προβλέψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. ΠΗΓΗ : protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item