Βενιζέλος: Κέλυφος ασφαλείας πάνω από τις τράπεζες - Να μην ανησυχούν οι καταθέτες

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, διαμορφώθηκε τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε πως ο Έλληνας καταθέτ...

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, διαμορφώθηκε τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε πως ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει απολύτως ασφαλής.


Πιο αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε οτι: 

- Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει ένα κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες και ο πολίτης, ο καταθέτης πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής. Η ρευστότητα των τραπεζών και η κεφαλαιακή ενίσχυση που χρειάζεται, αντιμετωπίζονται 100% προληπτικά και απόλυτα με εγγύηση του EFSF.

Το τραπεζικό σύστημα θα ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει με άλλα 30ετούς διάρκειας. Στόχος, είπε ο υπουργός, δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών (και με το νέο πακέτο βοήθειας), αλλά η πλήρης εξυγίανσή τους όσο γίνεται γρηγορότερα. Χωρίς απόκλιση θα καλυφθεί ο όρος που τίθεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για TIER1 10% (γεγονός που σημαίνει ότι χρειασθούν σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου).

- Και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα μετάσχουν στη διαδικασία του rollover του δημοσίου χρέους, με ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Ο υπουργός ανέφερε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους- επί της ουσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας- κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δις ευρώ, τα οποία θα ανταλλάξουν με 30ετείς τίτλους, χωρίς απομείωση της αξίας τους.

- Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover, να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά στην πρόταση του IIF. Είπε, όμως, ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής στο rollover των ιδιωτών μικροαποταμιευτών.

- Οποιαδήποτε αξιολόγηση των διεθνών οίκων της ελληνικής οικονομίας σε «selective default» (όρο, που ο υπουργός απέφυγε σήμερα να χρησιμοποιήσει), έχει απαντηθεί εκ προοιμίου (ήδη από χθες, από τους «ισχυρούς» της Ευρώπης) και δεν έχει καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία, αφού έχει δημιουργηθεί ένα τοίχος προστασίας. «Κάθε πιθανή εξέλιξη έχει προληπτικά απαντηθεί και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

- Απηύθυνε έκκληση στον ναυτιλιακό κόσμο και στον απόδημο ελληνισμό, να συμβάλλουν με τα κεφάλαιά τους στην τόνωση της οικονομίας, και από όσους έχει μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, να τα επαναπατρίσουν. Τους πολίτες δε, να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες. «Εάν δεν κάνουμε πανεθνική προσπάθεια, δεν θα τα καταφέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item