Υπό εξέταση τα όρια ακτινοβολίας των κινητών λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας

Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει τη δέσμευσή της για επανεξέταση της κα...

Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει τη δέσμευσή της για επανεξέταση της καταλληλότητας των ορίων έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία των κινητών και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Ο ευρωβουλευτής βάσισε την ερώτηση του στην ανακοίνωση της ομάδας εργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κατατάσσει για πρώτη φορά τα κινητά τηλέφωνα ως πιθανώς καρκινογόνα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές στήριξαν την κατάταξη αυτή σε επιδημιολογικές μελέτες που έδειξαν την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης, ενός κακοήθη εγκεφαλικού όγκου, του γλοιώματος, κατά 40% στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σε άτομα δηλαδή που χρησιμοποιούσαν τα κινητά για 30 λεπτά ημερησίως για 10 χρόνια.
Η Επιτροπή στην απάντησή της χαρακτηρίζει τα έως τώρα δεδομένα περιορισμένα και ανεπαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσον αφορά τη σύνδεση των κινητών με την εμφάνιση γλοιώματος. Ωστόσο, προτίθεται να προχωρήσει σε νέες μελέτες στο τέλος του 2011 σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία και δεσμεύεται για την επανεξέταση της καταλληλότητας των ορίων έκθεσης.
Σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη της χρήσης των κινητών με τον αριθμό των συσκευών να ανέρχεται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια σε σχέση με τα 720 εκατομμύρια το 2000 και με τα δύο δισεκατομμύρια να χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους, είναι επιβεβλημένη η καλύτερη δυνατή προστασία του κοινού από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση και εντατικοποίηση των ανεξάρτητων επιστημονικών ερευνών μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιπτώσεις των κινητών στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προβεί σε άμεσες δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item