Πρυτάνεις εναντίον υπουργείου: «Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια»

Μ ήνυμα στην Βουλή να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έστειλε η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων, προαναγγέλλοντας εκ...

Οι κ.κ.Πελεγρίνης, Μυλόπουλος και Παπαθεοδώρου τόνισαν ότι η απόρριψη του νομοσχεδίου είναι ομόφωνη και από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μήνυμα στην Βουλή να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έστειλε η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων, προαναγγέλλοντας εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και προσφυγή στο ΣτΕ

Οι κ.κ.Πελεγρίνης, Μυλόπουλος και Παπαθεοδώρου τόνισαν ότι η απόρριψη του νομοσχεδίου είναι ομόφωνη και από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ομόφωνα απέρριψαν το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για την μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην έκτακτη σύνοδο των πρυτανικών αρχών, καταλογίζοντας μάλιστα εμπάθεια στους συντάκτες του κατά των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Οπως υποστηρίζουν, το προωθούμενο πακέτο μέτρων αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνόησε τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύει τις βασικές και ακαδημαϊκές μονάδες, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζει κατάφορα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια.
Για το λόγο αυτό ζητούν:
  • από τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην ψηφίσουν το κατατεθέν νομοσχέδιο
  • από το υπουργείο Παιδείας να ενσωματώσει στο κείμενό του τις προτάσεις των πρυτάνεων
Οι πρυτάνεις ετοιμάζονται για εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, όπως είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ θα ζητήσουν και συναντήσεις με τους Γ.Παπανδρέου και Κάρ.Παπούλια
Μάλιστα, εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
"Δεν θα κλείσουμε εμείς τα πανεπιστήμια"
Οι κινητοποιήσεις τους πάντως δεν πρόκειται να απειλήσουν την ομαλή λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εάν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο. "Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν", τόνισε ο κ.Παπαθεοδώρου.
"Τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου", πρόσθεσε ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος, προέβλεψε ότι "οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας".
"Μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Αλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες είκοσι και τριάντα χρόνια", είπε ο κ.Μυλόπουλος, σημειώνοντας ότι καθήκον των καθηγητών είναι να υπερασπισθούν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αποτρέψουν την μετατροπή του "σε ένα μόρφωμα που θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς".
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης σημείωσε ότι "κάποιοι λένε ότι διαφωνούν οι πρυτάνεις ... Η αλήθεια είναι ότι διαφωνεί η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της".
Εξάλλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε ότι το κείμενο στήριξης του νομοσχεδίου έχουν υπογράψει περισσότερα από 250 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά "το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 2.500 μέλη. Οι 250 δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία", τόνισε κάνοντας λόγο για "ανθρώπους του υπουργείου που είναι διορισμένοι σε διάφορες επιτροπές".
Κλειδί η αντισυνταγματικότητα
Οι πρυτάνεις επέμεναν ιδιαίτερα στη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.
Όπως τόνισαν, η πλειονότητα των συνταγματολόγων έχει εντοπίσει προβλήματα συνταγματικότητας, ενώ υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν και οκτώ γνωμοδοτήσεις. Προανήγγειλαν δε ότι η σύνοδος θα επεξεργαστεί μια προς μια τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να διατυπώσει άρθρο προς άρθρο τις αντιρρήσεις της.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item