Νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα

Στα σενάρια για μια δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και με τους ιδιώτες επενδυτές, ...

Στα σενάρια για μια δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και με τους ιδιώτες επενδυτές, έχει προστεθεί και πρόταση για ένα «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα υποστηριχθεί από τους εταίρους, με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση.
Όπως ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, οι συζητήσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Το «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις είναι η στάση που θα κρατήσουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν ότι θα θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», κάτι που, προς στιγμήν, αρνείται να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία φοβάται τον κίνδυνο «ντόμινο».
Η συνάντηση της Ρώμης
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι, χθες, στη συνάντηση που έγινε στη Ρώμη μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτών επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και του προέδρου της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Ειδικότερα, από τις συζητήσεις προέκυψε ότι είναι εφικτή μια σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Και τα δύο σενάρια, που τις τελευταίες μέρες κυριαρχούν στις συζητήσεις, φαίνεται ότι οδηγούν σε μια σημαντική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το πρώτο προβλέπει το δανεισμό της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), προκειμένου η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία. Το δεύτερο βασίζεται στην πρόταση της γερμανικής τράπεζας Commerzbank για ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο 3,5%, που θα έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης. Δηλαδή ένα «κούρεμα» της τάξης του 30%, με αντάλλαγμα τη διασφάλιση του υπόλοιπου 70%.
Η υιοθέτηση της πρότασης της γερμανικής τράπεζας θα οδηγήσει σίγουρα σε υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Φαίνεται, ωστόσο, ότι και η πρόταση για δανεισμό της Ελλάδας από το ΕΤΧΣ μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους, λόγω της απομειωμένης τιμής και της μαζικής αγοράς.
Αποφυγή της υποβάθμισης
Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αποφυγής της υποβάθμισης, ενώ, εάν αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των πιθανών επιπτώσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα παρακάμψουν ή όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Είναι προφανές ότι μια σημαντική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα προέλθει μόνο με την υιοθέτηση ενός εκ των προαναφερόμενων δύο σεναρίων. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, με βάση τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, θα είναι μικρής εμβέλειας, που δεν οδηγεί σε διαχείριση του ελληνικού χρέους ούτε διασφαλίζει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Για έξοδο από την ύφεση
Επίσης, ότι στο «τραπέζι» βρίσκεται, τις τελευταίες ώρες, και μια σημαντική πρόταση, με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, πέρα από το ότι θα μπορούσε να έχει τη μορφή δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής 30 έτη.
Τα δάνεια, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που είναι και το ζητούμενο.
Ενδεικτική του διαφορετικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην Ευρωζώνη είναι και η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ο οποίος υποστήριξε, χθες, ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις αρχές του χρόνου, που το Eurogroup αναζητεί πλέον συνολική λύση στην κρίση δημόσιου χρέους, και όχι προσωρινές λύσεις και ημίμετρα.
Μείωση μέσω αναδιάρθρωσης προτείνουν διεθνείς οίκοι
Απαραίτητη θεωρεί η Barclays τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω αναδιάρθρωσης, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου 2011. Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας δεν αρκούν για να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, τονίζει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, εκτιμώντας μάλιστα ότι το haircut θα μπορούσε να φτάσει στο 60% ήτοι στα 200 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους.
Σύμφωνα με την ανάλυση, στην καλύτερη περίπτωση η εθελοντική ή μερικώς εθελοντική αναδιάταξη (re-porfiling) του ελληνικού χρέους θα είχε μία μη ουσιαστική επίδραση στο χρέος, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα προκαλούσε την επιδείνωσή του. Οι προτάσεις, τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, προβλέπουν επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης αλλά ελάχιστη ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της.
Η βέλτιστη επιλογή είναι, κατά τη γνώμη της Barclays, μια αναδιάρθρωση που θα προβλέπει «δίκαιο» επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ομολογιούχων και των πιστωτών του δημόσιου τομέα, η οποία θα απέτρεπε την εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την πρόταση της Barclays μια διάσωση στην οποία η Ε.Ε. θα ανταλλάξει όλα τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία με τίτλους που θα φέρουν την εγγύηση της Ε.Ε. και επιτόκιο 3,5% περίπου θα μπορούσε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Ελλάδας.
Nomura
Ραντεβού το Σεπτέμβριο θεωρεί η Nomura ότι έχουν δώσει οι εμπλεκόμενοι για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, οπότε και αναμένεται να ληφθεί μια πιο περιεκτική απόφαση για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο ιαπωνικό οίκος, στην παρούσα φάση, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ο συνδυασμός επαναγοράς ομολόγων και μετακύλησης, αντί μιας πιο περιεκτικής ανταλλαγής χρέους.
Επειδή αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, υπογραμμίζει η Nomura, η μόνη ρεαλιστική αντίδραση θα ήταν η προσπάθεια συμβιβασμού από τους κατόχους χρέους, ώστε να μειώσουν τη δανειακή επιβάρυνση. Αν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κινηθούν προς ένα rollover παρόμοιο με αυτό της γαλλικής πρότασης, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, θα πρόκειται μόνο για μία εκ των πολλών αναδιαρθρώσεων που θα ακολουθήσουν.
Αν, ωστόσο, αποφασίσουν να λάβουν μέτρα για να δώσουν ένα τέλος στην περαιτέρω μετάδοσης της κρίσης, τότε θα «επιβιβαστούν» σε μια αναδιάρθρωση μεγαλύτερης κλίμακας.
Στην «κόψη του ξυραφιού»
Εκτενή δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο αναφέρονταν χθες στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» τόνισε τη σημασία που αποδίδει το ΔΝΤ στην ανάληψη βάρους και από τους ιδιώτες, ενώ σημείωσε τη δήλωση του κ. Τόμσεν ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας κινείται στην «κόψη του μαχαιριού».
Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο τάσσεται κατά της γαλλικής πρότασης για αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τον ιδιωτικό τομέα ή άλλων αντίστοιχων προτάσεων που δεν θα προβλέπουν μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων των ιδιωτών, σημειώνοντας τη φράση της έκθεσης ότι «τα στελέχη του ΔΝΤ εφιστούν την προσοχή ότι δεν πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών, τα οποία θα επηρέαζαν αρνητικά την ήδη δύσκολη δυναμική του ελληνικού χρέους».
’λλο δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε ότι το ΔΝΤ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει το πακέτο των 30 δισ. ευρώ ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο -μεταξύ του Ταμείου, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, προσθέτει το δημοσίευμα, η καθυστέρηση της έγκρισης των 30 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ έγινε αρχικά για να πιεσθεί η Αθήνα να αποδεχθεί τη λήψη επιπλέον μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg πρόβαλε την αναφορά της έκθεσης του Ταμείου ότι η Ελλάδα έχει μικρά περιθώρια αποκλίσεων από τους στόχους του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και τις αποκρατικοποιήσεις. Τόνισε ακόμη την αναφορά της έκθεσης στη σημασία της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item