Εκατοντάδες εκατ. ευρώ η επιβάρυνση των επιχειρήσεων από την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ υποστηρίζει η ΕΣΕΕ

Κατά 342 εκατ. ευρώ επιβαρύνει τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)...

Κατά 342 εκατ. ευρώ επιβαρύνει τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, υποστηρίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Σύμφωνα με τους εμπόρους, το ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο πλέον βρίσκεται στο 1,5% κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών παρασύροντας και το διατραπεζικό επιτόκιο, euribor, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,58%. Η άνοδος αυτή, επιβαρύνει, τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και ωθούν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων σε επίπεδα άνω του 6%.   
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε δυο αυξήσεις στο βασικό της επιτόκιο ενώ υπάρχουν σενάρια για νέα άνοδο εντός του 2011. Σύμφωνα με τους εμπόρους, η μέχρι στιγμής συνολική άνοδος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έχει επιβαρύνει τις επιχειρήσεις κατά 685 εκατ. ευρώ. Όπως υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, αν το «κακό» σενάριο επιβεβαιωθεί, στην επόμενη αύξηση, το συνολικό κόστος για τις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item