Διορισμοί με το σταγονόμετρο στα σχολεία...Υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 600

Μείωση στους μόνιμους διορισμούς (κατά 75%) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη φετινή σχολική χρονιά (2011...

Μείωση στους μόνιμους διορισμούς (κατά 75%) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη φετινή σχολική χρονιά (2011-12) ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Πέρυσι είχαν διοριστεί περίπου 2.500 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Για φέτος οι πληροφορίες λένε ότι οι διορισμοί θα μειωθούν δραστικά και μπορεί να περιοριστούν μόνο σε 600 άτομα και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 
Όπως γράφει σήμερα το “Έθνος” η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι και η δήλωση στην εφημερίδα στελέχους του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το θέμα, που υπογράμμισε ότι "η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα για τη φετινή χρονιά...".
 
Την ίδια στιγμή αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους (συνταξιοδοτήσεις) πάνω από 11.500 εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο πρέπει να προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, κάτι επίσης δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
 
Οσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000-6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 15.000 άτομα.
 
Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου για τους μόνιμους διορισμούς από το υπουργείο Παιδείας αλλά μέχρι χθες ο τελικός αριθμός δεν είχε οριστικοποιηθεί.
 
Σε κάθε περίπτωση φέτος και όσον αφορά σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι η χειρότερη χρονιά και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, χωρίς τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.
 
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκανε μια προσπάθεια συμμαζέματος των σχολείων με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο μονάδων, καθώς ήταν σίγουρο πως ο αριθμός των προσλήψεων θα έπρεπε να μειωθεί και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα επαρκούσε για τις ανάγκες.
 
"Οπως φαίνεται, η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, ίσως, θύμα των περικοπών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας που ψήφισε η κυβέρνηση", τονίζει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ (Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Δημήτρης Μπράτης και συμπληρώνει:
 
οι ελάχιστες μεταθέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη δραστική μείωση των μόνιμων διορισμών, αφού δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις μετάθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δάσκαλοι μπορούν να διοριστούν, φέτος, μόνο στις περιοχές: Λακωνίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Β' Χίου και Κέρκυρας
 
Η δραστική μείωση των προσλήψεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού χιλιάδες θα είναι τα κενά στα σχολεία της χώρας.
 
Πότε θα γίνουν προσλήψεις, αποσπάσεις
 
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία των Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι αποσπάσεις των δασκάλων και καθηγητών θα γίνουν μετά τους διορισμούς.
 
Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι ενέργειες:
 
Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των φορέων, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (Κεντρική Υπηρεσία, Περιφερειακές Διευθύνσεις, Πανεπιστήμια κλπ.).
Για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ώστε να καλυφθεί μέρος των οργανικών κενών, που θα προκύψουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις- παραιτήσεις των εκπαιδευτικών.
Για την κάλυψη, επίσης, μέρους των λειτουργικών κενών με αποσπάσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, που θα πραγματοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά μετά τους διορισμούς, καθώς είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κάλυψη των οργανικών κενών.
 
Οπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται συσκέψεις για τον απαιτούμενο προγραμματισμό με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την έγκαιρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, για την επόμενη σχολική χρονιά.


ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item