Πωλούνται 23 εταιρείες του δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου

Στο «σφυρί» πρέπει να βγουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έξι εταιρείες του δημοσίου, ενώ και άλλες 17 αποκρατικοποιήσεις πρέπει να πραγματοποιηθο...

Στο «σφυρί» πρέπει να βγουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έξι εταιρείες του δημοσίου, ενώ και άλλες 17 αποκρατικοποιήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλος της χρονιάς.

Στόχος είναι να μπουν -εντός του 2011- στα κρατικά ταμεία σχεδόν 5 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο ή 2,2% του ΑΕΠ) ή με άλλα λόγια να εισπράττει κάθε μήνα το Δημόσιο από την πώληση κρατικής περιουσίας περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Με αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ξεκινά και επισήμως η λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει χθες τετ-α-τετ με τα μέλη του Διοικητικού 

Συμβουλίου του Ταμείου για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, ο Οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων καλείται να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», του ΟΠΑΠ (επέκταση σύμβασης και νέες άδειες παιγνιδιών), του ΟΛΘ και των Κρατικών Λαχείων.

Το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί από το Δημόσιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, από τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, φτάνει σε 1,3 δισ. ευρώ, ή σε 1,7 δισ. ευρώ, με τα 400 εκατ. ευρώ, του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο 40% των μετοχών της εταιρείας, ενώ περαιτέρω το ποσοστό του Δημοσίου αναμένεται να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή το 4ο τρίμηνο του 2012.

Για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το Δημόσιο προωθεί την επέκταση της σύμβασης εντός του 3ου τριμήνου του 2011. Σε δεύτερη φάση μέχρι, το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα προχωρήσει σε πώληση ποσοστού τουλάχιστον 21% των μετοχών που κατέχει, μέσω είτε εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μέσω πώλησης σε ιδιώτες.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η πώληση ποσοστού 23,3% των μετοχών που σήμερα κατέχει το Δημόσιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το 74%, που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο. 

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item