Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο και την επερχόμενη προεδρία τους το 2012: "Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ.

Μία μέρα πριν από την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται σκληρός και αδιάλλακτος...

Μία μέρα πριν από την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται σκληρός και αδιάλλακτος τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε θέματα αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, του ανοίγματος των Βαρωσίων, καθώς επίσης και στο θέμα της Μόρφου. "Θα παγώσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά την Προεδρία της Κύπρου", δηλώνει ο Ερντογάν.
Σε δηλώσεις που έκανε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τις οποίες μετέδωσε το πρωί το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ο Ερντογάν λέει "κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ" και προσθέτει: "Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ. Θα δούμε αν θα τελειώσει αυτή η ιστορία του 2012. Εάν δεν τελειώσει, θα δούμε τι θα κάνουμε. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν αναγνωρίζουμε την ΕΕ ως συνομιλητή στο Κυπριακό. Η ΕΕ επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος. Εμείς όμως λέμε ότι αυτό θα γίνει στο έδαφος του ΟΗΕ και αυτό ενοχλεί την ΕΕ".
"Δεν τίθεται πλέον θέμα να κάνουμε χάρες στην Κύπρο. Έχουμε κάνει αρκετές. Θα ανταποκριθούμε μόνο στις θετικές πρωτοβουλίες", σημειώνει χαρακτηριστικά.
"Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου. Ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο", λέει ο Ερντογάν και κάνοντας λόγο για "αναγνώριση" των κατεχόμενων υποστηρίζει ότι "υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;"
"Δεν αποσύρουμε τις στρατιωτικές δυνάμεις"
"Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι δεν θα το κάνουμε. Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου", τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός ως προς το θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων.
"Για μένα δεν υπάρχει πλέον το θέμα της Μόρφου"
Αρνητικός εμφανίζεται ο Ερντογάν και στο θέμα της Μόρφου λέγοντας τα εξής: "Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική".
Σύμφωνα με τον Ερντογάν "πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Αν δεν το δεχθούν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Ο χρόνος πιέζει. Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα η Βόρεια Κύπρος είπε "ναι" με 65% και οι Ελληνοκύπριοι "όχι" με 75%".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι "το έθνος αυτό δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο. Μην περιμένει κανείς κάτι τέτοιο".
Ως προς το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του εμπάργκο: "Αυτά θα είναι ταυτόχρονα. Αν το δέχονται, να το κάνουμε. Κατά τη Φινλανδική προεδρία στην ΕΕ, εμείς το είχαμε προτείνει αλλά η προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες μέλη της ΕΕ".
Ο Ερντογάν αναφέρεται και στο θέμα της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης των κατεχομένων. Λέει πως σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης και προσθέτει: "Μπορεί να γίνει και η ηλεκτροδότηση με υποθαλάσσιους αγωγούς".
Χριστόφιας: Απολύτως καταδικαστέες οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, είναι απολύτως καταδικαστέες και "όζουν κυνισμού".
Πρέπει να πω, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ότι αν θα ακολουθηθεί αυτή η γραμμή δεν θα υπάρξει πιθανότητα για την παραμικρή πρόοδο στις συνομιλίες.
Σε ερώτηση, σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για μη επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, ότι τα Ηνωμένα Ένη και πολλοί άλλοι στον διεθνή χώρο, ανέμεναν ότι "όταν παράνομα θα επισκεπτόταν ο Ταγίπ Ερντογάν τα Κατεχόμενα, θα έκανε κάποιες εξαγγελίες θετικού χαρακτήρα και όχι εκρηκτικές τοποθετήσεις".


ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item