Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιβεβαίωσε την αύξηση σε 1,5% το επιτόκιο της Ε.Κ.Τ. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες που έχουν δάνεια!

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιβεβαίωσε τις απειλές του αφού προχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μον...

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιβεβαίωσε τις απειλές του αφού προχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%, με την δικαιολογία πως προσπαθεί να συγκρατήσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.
 
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του ευρωεπιτόκιου από τον Απρίλιο, όταν από το ιστορικό χαμηλό του 1% είχε πάει στο 1,25% και τώρα στο 1,50%.
 
Η αύξηση στο ευρωπαικό επιτόκιο οδηγεί αυτόματα σε υψηλότερα επίπεδα τις μηνιαίες δόσεις καταρχήν των στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και καρτών με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ ή των euribor θα «περάσει» αμέσως στις δόσεις.
 
Η αύξηση αυτή θα είναι πολύ τσουχτερή αφού για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ θα σας κοστίζει πια ακριβότερα κατά 230 ευρώ περίπου το χρόνο.
 
Από την άνοδο του επιτοκίου ενός 15ετούς στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ, η δόση από 1.091 ευρώ το μήνα θα πάει στα 1.110 ευρώ.
 
Δηλαδή μέσα σε 4 μήνες το ίδιο δάνειο έχει ακριβύνει κατά περίπου 460 ευρώ το χρόνο, δηλαδή κατά 38 ευρώ το μήνα.
 
Όσοι έχουν δάνειο σταθερού επιτοκίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν αμέσως αλλά όταν λήξει η περίοδος του σταθερού τους επιτοκίου και το πρόγραμμά τους προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
 
Όμως ήδη τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μπαράξ αυξήσεων τόσο στην καταναλωτική όσο και στη στεγαστική πίστη, οι οποίες υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ.
 
Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες πολλές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια σε αρκετά καταθετικά και χορηγητικά προϊόντα, επικαλούμενες την ενίσχυση των διατραπεζικών επιτοκίων euribor.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item