"Ξεχνούν" το άσυλο στο νέο νόμο

Άσυλο τέλος! Ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται τις... επόμενες ημέρες ουσιαστικά καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλ...

Ξεχνούν το άσυλο στο νέο νόμοΆσυλο τέλος! Ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται τις...
επόμενες ημέρες ουσιαστικά καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο διά της... απουσίας του από τις διατάξεις του. Το άσυλο έτσι, ως νομική έννοια, καταργείται.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με έγκριτους συνταγματολόγους αλλά και καθηγητές Ποινικού Δικαίου στο πλευρό της, επιχειρεί την «έκπληξη» και την αυτονόητη απάντηση στις πολυετείς προσπάθειες πολιτικών και ακαδημαϊκών να αντιμετωπίσουν το θέμα του ασύλου χωρίς να αγγίξουν την ιστορική αξία και την ακαδημαϊκή του έννοια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», η λύση βρέθηκε. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια απλώς δεν θα έχει ούτε μια αναφορά στο θέμα του ασύλου. Ούτε επιτροπή για αυτό, ούτε χώροι, που το οριοθετούν, ούτε αρμόδιοι για τη διαχείρισή του. Ακριβώς όπως συνέβαινε και πριν από το 1982, όταν δεν υπήρχε νομικό καθεστώς που το προστατεύει.

Όπως έλεγε πανεπιστημιακός καθηγητής ο οποίος συμμετείχε στις επιτροπές οι οποίες συνεδρίαζαν στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα: «Αν δεν αναφερθεί πουθενά στον νόμο το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η νομική του έννοια και η νομική του υπόσταση δεν ισχύουν. Παραμένει έτσι ένας ηθικός κανόνας. Η διοίκηση του κάθε πανεπιστημίου θα μπορεί να καλεί την Αστυνομία όποτε παραστεί ανάγκη, χωρίς καμία επιπλοκή. Ούτε αρμόδιες επιτροπές ούτε πολύπλοκες διαδικασίες για να κληθεί ο εισαγγελέας».

Επιπλέον, καθηγητής Ποινικού Δικαίου που συμμετέχει στη νομική επεξεργασία του νέου νόμου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε στην εφημερίδα: «Σταματήστε πια να μιλάτε για το άσυλο. Αυτό είναι το πρόβλημα των πανεπιστημίων;»ΠΗΓΗ : newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item