Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Επτά «πρωτάρηδες», νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία, συμμετέχουν στο νέο σχήμα που προέκυψε από τον ανασχηματισμό, που ανακο...

Επτά «πρωτάρηδες», νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία, συμμετέχουν στο νέο σχήμα που προέκυψε από τον ανασχηματισμό, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Πρόκειται για: Τον βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Εσωτερικών, τον εξωκοινοβουλευτικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου Παντελή Τζωρτζάκη, που ορίσθηκε υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, που ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών, τον βουλευτή Α' Αθήνας Παντελή Οικονόμου, που ορίσθηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Άμυνας, τον βουλευτή Χαλκιδικής Γιάννη Δριβελέγκα, που ορίσθηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τον βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.

Άλλοι δύο, ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, επανέρχονται (σσ. αναλαμβάνουν καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης και υφυπουργού Υγείας αντίστοιχα). Ο πρώτος ύστερα από μακρά απουσία δέκα ετών και ο δεύτερος από το Σεπτέμβριο του 2010. 


  • Yπουργός Εξωτερικών: ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ - Δικηγόρος-Διεθνολόγος

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ των ΗΠΑ (Amherst College, πτυχίο Bachelor of Arts) και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Γιέηλ (Yale Law School, πτυχίο Juris Doctor). Είναι απόφοιτος του Οικοτροφείου του Κολλεγίου Αθηνών.

Την περίοδο 2004-09 ήταν επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. 
Είναι Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Ενίσχυση της Ασφάλειας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Πολιτών στο Διαδίκτυο, σχετικά με τις Στρατηγικές και τα Μέσα για την Ένταξη των Μεταναστών στην Ευρώπη, και σχετικά με την Προστασία των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στο Πλαίσιο της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, καθώς επίσης και σκιώδης εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας κατά την Αναθεώρηση της Οδηγίας 2002/58 σχετικά με την Επεξεργασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής στον Τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Διατέλεσε Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (2000-04), Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας (1999-04), Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών (1996-99), διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου (1996) και ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου (1994-96). 

Από το 1988 ως το 1993 εργάστηκε σαν δικηγόρος στην εταιρία Wilmer, Cutler & Pickering στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ με εξειδίκευση σε θέματα διεθνούς εμπορίου και διεθνούς διαιτησίας. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Ουκρανίας. Διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Έχει βραβευτεί για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό από την επιτελική οργάνωση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ. Διατέλεσε Αρχισυντάκτης της έγκριτης νομικής επιθεώρησης The Yale Journal of International Law (1987-88).

Είναι παντρεμένος κι έχει μία μικρή κόρη. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

  • ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ 

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1960.

Σπούδασε Ιατρική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτική και Οικονομία της Υγείας στο London School of Economics.

Είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics. 

Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, ενός σημαντικού ερευνητικού κέντρου ανάλυσης μεταρρυθμίσεων συστημάτων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και 14 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

Επιμελείται τις εκδόσεις του Cambridge University Ρress για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας και έχει εργαστεί ως σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Το Μάρτιο του 2010 τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου»

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ 

Μαθηματικός-Αγρότης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951.

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ.

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική από το 1974, μέλος του τομέα Αγροτικού-Συνεταιριστικού. 

Το Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής

Επιτροπής και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, εξελέγη γραμματέας του Τομέα

Συνεταιρισμού και Αγροτικού Κινήματος του κόμματος.

Το Μάιο του 2000, τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. 

Μέλος της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΔΕΘ και της ΣΕΒΕ.

Το Μάρτιο του 2006, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Εκλέχτηκε βουλευτής το 1993, το 2004, το 2007 και επανεκλέχτηκε στις εκλογές του 2009.

  • ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ

Καθηγητής Πληροφορικής

Γεννήθηκε στα Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης στις 15/2/1962.

Το 1984 απέκτησε Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και το 1987 ολοκλήρωσε τις μεταχυπτιακές του σπουδές με εκπόνηση Master of Computer Sciences στο Brooklyn College of CUNY. Εκείνη την περίοδο υπήρξε σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής (Senior Consultant) στο Kingsburg Community of CUNY, καθηγητής σε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Adelphi Institute και μεταπτυχιακός βοηθός στο Brooklyn College. 

Από το 1988 είναι ενεργό μέλος των Διεθνών Επιτροπών "EBONE ACTION TEAM", "RIPE". Την ίδια εποχή εργαζόταν ως υπεύθυνος των δικτύων υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, συμμετείχε στο “NETWORK OPERATION GROUP του EARN/BITNET” ως τεχνικός συντονιστής του EARN στην Ελλάδα (το European Academic Research Network ήταν το κυριότερο διεθνές δίκτυο υπολογιστών στην Ευρώπη εκείνη την εποχή). Από το 1988 ώς και το 1994 εργάστηκε ως Επίκουρος 'Eκτακτος καθηγητής Πληροφορικής στα ΤΕΙ Ηρακλείου.

Το 1990 ανέλαβε στο 'Iδρυμα Τεχνολογίας και 'Eρευνας (ΙΤΕ) το συντονισμό του Τεχνικού Τμήματος του δικτύου FORTHnet του Ινστιτούτου Πληροφορικής, ενώ το 1994 ανέλαβε υπεύθυνος του FORTHnet και συντόνιζε τις ενέργειες για την εξέλιξη του σε φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η σύσταση της FORTHnet AE πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1995 από το 'Iδρυμα Τεχνολογίας και 'Eρευνας, τις Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και την Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου.

Από την ίδρυση της FORTHnet AE κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ενώ στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία FORTHe-com που δραστηριοποιείται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Φεβρουάριο του 2001, μετά την παραίτησή του από τη FORTHnet AE και από τη θέση του προέδρου στον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (Πάρις) ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Χημικός Μηχανικός

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1956.

Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χημικός μηχανικός.

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ανέπτυξε πολιτική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών του, στο χώρο του φοιτητικού κινήματος. 

Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης και το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Κοζάνης και επανεξελέγη άλλες τρεις φορές, το 1994, το 1998 και το 2002. 

Την περίοδο 1992-1994 διετέλεσε μέλος της 7μελούς Εθνικής αντιπροσωπείας στη Μόνιμη Συνδιάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Από το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Μάιο του 1999 εξελέγη στη θέση του πρώτου αιρετού προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), θέση στην οποία επανεξελέγη το Μάρτιο του 2003. 

Το Φεβρουάριο του 2000 εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, στο οποίο εξελέγη το 2003. 

Το Μάρτιο του 2005 εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κοζάνης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και στις 23 του ιδίου μήνα επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

  • ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950.

Σπούδασε στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και είναι κάτοχος πτυχίου Μάστερ στην Επιχειρησιακή Ερευνά στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ Αγγλίας.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, σύμβουλος επιχειρήσεων.

Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του (1974) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος από το 1ο Συνέδριο το 1984.

Το Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και στις 22 Οκτωβρίου, εξελέγη γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. 

Μεταξύ των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων του, συγκαταλέγεται και η θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και του μέλους της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Το Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του Κινήματος και τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο, εξελέγη εκ νέου μέλος της ΚΕ.

Τον Ιούνιο του 2001, ίδρυσε μαζί με άλλους, το ρεύμα των Ελλήνων Σοσιαλιστών.

Το Νοέμβριο του 2001, εξελέγη από την ΚΕ του κόμματος γραμματέας του Τομέα Θεσμών και Κράτους.

Το Μάρτιο του 2005, στο 7ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και επανεξελέγη το Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο. 

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Έχει δύο γιους.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτικός Μηχανικός

Γεννήθηκε στα Μελίσσια Αιγιαλείας το 1956.

Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Το 1982 εξελέγη πρόεδρος της κοινότητας Μελισσίων Αχαΐας.

Το 1990 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας και ορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Έργων και Μελετών. 

Το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Το Μάιο του 2002, εξελέγη από την ΚΟ του κόμματος, μέλος του προεδρείου της και τον Ιούνιο, εξελέγη ταμίας. 

Το Μάρτιο του 2004, επανεξελέγη μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

  • ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΗΛΙΑΣ) ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ 

Δικηγόρος

Γεννήθηκε στην Λυκούρια του Νομού Αχαΐας το 1946.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το Σεπτέμβριο του 1974.

Από το 1976 μέχρι το 1985, υπήρξε γραμματέας της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΑΤΟΠ) του ΠΑΣΟΚ. 

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Το 1981, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια εξελέγη άλλες έξι φορές στην ίδια περιφέρεια.

Το 1993 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιούνιο του 1994, τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και ορίστηκε υπεύθυνος για τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, της Δημόσιας Τάξης, της Δικαιοσύνης και των θεσμών. 

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου ''Γιώργος Γεννηματάς''.

Το Μάρτιο του 2005, ορίστηκε συντονιστής του ΠΑΣΟΚ για θέματα της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Το Δεκέμβριο του 2006, ορίστηκε ειδικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με αρμοδιότητα τους τομείς κοινωνικών και μορφωτικών υποθέσεων. 

Το Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εσωτερικών (1982-1985), Υπουργός Δικαιοσύνης (05/06/1985 26/07/1985), Υφυπουργός Προεδρίας (1985-1986), Υφυπουργός Προεδρίας (Τύπου & Πληροφοριών) (05/12/1985 31/10/1986), Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1996-2000), Υπουργός Επικρατείας (2000-2001).

Είναι χήρος και έχει ένα γιο.

  • ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

Δικηγόρος

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958.

Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ του Σικάγου.

Εργάστηκε ως δικηγόρος. 

Το 1974, εντάχθηκε στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. 

Το 2004, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Σερρών με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος.

Τον Οκτώβριο του 2009, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Το Νοέμβριο του 2010 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και συγκέντρωσε ποσοστό 47,44%.

Είναι παντρεμένος και έχει έξι παιδιά.ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item