ΕΛΛΑΔΑ: Χώρα αγραμματων...

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό νέων που  δεν διαθέτουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής  στην ευρωζώνη , σύμφωνα με στο...

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό νέων που δεν διαθέτουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή, με πρωτοβουλία της Κύπριας επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου (εκπαίδευση-πολιτισμός), συγκρότησε ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων με σκοπό να προσδιοριστούν τρόποι βελτίωσης των επιπέδων αλφαβητισμού. Οι υπουργοί Παιδείας των 27 έχουν στόχο τη μείωση κάτω από το 15% του ποσοστού μαθητών με δυσκολίες στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες έως το 2020.

Από την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων  προέκυψε ότι υπερβολικά μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να συμβάλουν πλήρως στην κοινωνία, επειδή δεν διαθέτουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής.

Ενας στους πέντε 15χρονους νέους στην Ευρώπη, όπως επίσης και πολλοί ενήλικες δεν διαθέτουν αυτές τις ικανότητες. Γεγονός που δυσχεραίνει την αναζήτηση εργασίας και συνεπάγεται κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τους ενήλικες. Σχεδόν 80 εκατ. ενήλικες στην Ευρώπη -το 1|3 του εργατικού δυναμικού- διαθέτουν χαμηλές ή βασικές ικανότητες, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλής στάθμης προσόντα θα αυξηθεί σε 35% έως το τέλος της 10ετίας σε σύγκριση με 29% που είναι σήμερα.

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μαθητών (21,3%) με χαμηλό επίπεδο στην ικανότητα ανάγνωσης. Προηγούνται το Λουξεμβούργο (26%) και η Σλοβακία (22,3%). Το μικρότερο ποσοστό έχει η Φινλανδία (8,1%).ΠΗΓΗ :enet.gr 

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item