Νταβός: Ελκυστικό σενάριο με επαναγορά χρέους

Η επαναγορά του ελληνικού χρέους με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποτελεί το πιο ελκυστικό σενάρ...

Η επαναγορά του ελληνικού χρέους με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποτελεί το πιο ελκυστικό σενάριο, δεδομένου ότι οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει από μόνη της να εξυπηρετήσει το χρέος της και ταυτόχρονα αποκηρύσσεται από όλους η αναδιάρθρωση του χρέους.
Τη «βόμβα», ωστόσο, έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποκάλυψε ότι πέρυσι πρότεινε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν δέχτηκε η ελληνική πλευρά.
Στο Νταβός, όπου και πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει την τιμητική της, καθώς είναι στο επίκεντρο συζητήσεων και δηλώσεων σχετικά με τη διαχείριση του τεράστιου χρέους.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επεσήμανε ότι «ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε, αλλά δεν αρκεί», αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι η Ελλάδα περιμένει κάποια πρωτοβουλία, πιθανότατα μέσω του EFSF.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε δηλώσεις του στο Market News International, τις οποίες αναμετέδωσε το Bloomberg, ερωτώμενος για τα σενάρια αναδιάρθρωσης, τα απέρριψε. Οταν ρωτήθηκε για το γερμανικό σχέδιο της επαναγοράς των ομολόγων, έπειτα από δάνειο από τον EFSF, είπε ότι προτείνονται διάφορες ιδέες για τη βελτίωση της διαχείρισης του χρέους και αν η γερμανική πλευρά έχει κάποια επίσημη πρόταση, θα τη συζητήσουμε.
Η Γερμανία πάντως φέρεται να ανησυχούσε για το ελληνικό χρέος και την κλιμάκωσή του από πέρυσι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε.
Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη γερμανική Βουλή αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεν το αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση.
Από τα μέσα του Ιανουαρίου η Γερμανία κυοφορεί ένα σχέδιο διευκόλυνσης της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους της με προαγορά ομολόγων. Δηλαδή θα χορηγηθεί στην Ελλάδα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την εξαγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Το επιτόκιο του EFSF θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των δανείων που «τρέχουν», κάτι το οποίο σημαίνει ελάφρυνση του κονδυλίου των τόκων. Το δάνειο θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Τα σενάρια επιβεβαιώνονται και από άλλες γερμανικές πηγές. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) -που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση, Βολφ Κλιντς, δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. «Μια διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Γκίντερ Κίρχμπαουμ, δηλώνει ότι θα στήριζε και ένα «εθελοντικό κούρεμα ομολόγων» (haircut), στο οποίο η Ελλάδα θα αποφάσιζε να επαναγοράσει ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη στην οποία τα εξέδωσε.
Ολι Ρεν: Θα αποφευχθεί η αναδιάρθρωση
Θα αποτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, εκτιμά ο επίτροπος Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», την ώρα που τα σενάρια φουντώνουν για παρέμβαση της Ε.Ε. στο ελληνικό χρέος.
Ο κ. Ρεν παραδέχεται ότι οι αγορές ανησυχούν εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έλαβε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια», επισημαίνει ο κ. Ρεν.
Για το φλέγον θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι «μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε». Πάντως, η φράση «αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», δηλώνει μεν την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. για αποτροπή της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά ταυτόχρονα τη θεωρεί ως υπαρκτή απειλή.
Αποκλείεται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους
Ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός συμμετέχοντας σε συζήτηση στο Νταβός.
Όπως είπε, είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης, για το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί, για να τονίσει ακολούθως ότι «χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό».
Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου «υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών». Έχουμε πάρει την απόφαση για να πετύχουμε, τόνισε συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση αφορά στους πόρους με βάση τους οποίους θα γίνει και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα αποβούν θετικά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους». Παραδέχτηκε ότι πολλοί συζητούν για το θέμα αυτό, ωστόσο απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως «έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους».
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα.
Στις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε, υποστήριξε ότι «η αναδιάρθρωση χρεών δεν είναι στο πρόγραμμα». Ο κ. Τρισέ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο».
Ο κ. Πεταλωτής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απέκλεισε για μία ακόμα φορά τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης.
Όπως ανέφερε «επί 15 μήνες, κάθε μέρα, υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία, δηλώσεις που αρχικά μιλούσαν για πτώχευση και που, όπως αποδεικνύουμε, όχι μόνο δεν πτωχεύσαμε, αλλά δημιουργούμε και προοπτική για την έξοδο από την κρίση».
Σημαντικές συναντήσεις και συνεντεύξεις
Σημαντικές συναντήσεις είχε, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στο 41ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρόεδρος και ιδρυτής του Φόρουμ, Κλάους Κάουμπ.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτιέρες, και συζήτησαν σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστών και των λαθρομεταναστών, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη.
Επίσης, είχε συνομιλία με το γ.γ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Συναντήθηκε ακόμη και με την πρώην πρόεδρο της Χιλής και επικεφαλής του Οργανισμού του ΟΗΕ για τις γυναίκες, Μισέλ Μπατσελέ.
Επίσης συναντήσεις με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, τον πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν και τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ιδιαίτερα φιλική ήταν η συζήτηση με τον κ. Κλίντον, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου συνδέεται με μακρόχρονη προσωπική φιλική σχέση.
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος φάνηκε ενήμερος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης και μάλιστα συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν σε ενεργειακά θέματα και την «πράσινη» ανάπτυξη και ο κ. Κλίντον εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση.
Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ με τον οποίο συζήτησαν και την κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οικονομική κρίση, την ελληνική και τη βρετανική οικονομία αλλά και τις σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Ευρωζώνη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός, έως χθες το απόγευμα είχε δώσει συνεντεύξεις: Στο BBC World, BBC 4 Service Radio & TV, στο CNBC και στο CNN.


ΠΗΓΗ :naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item