Παπανδρέου: Δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές

«Κάναμε το πρώτο βήμα της μεγαλύτερης αποκέντρωσης που έγινε ποτέ. Για πρώτη φορά οι πολίτες ψήφισαν ελεύθερα», είπε στην αρχή της ομιλ...Παπανδρέου: Δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές
«Κάναμε το πρώτο βήμα της μεγαλύτερης αποκέντρωσης που έγινε ποτέ. Για πρώτη φορά οι πολίτες ψήφισαν ελεύθερα», είπε στην αρχή της ομιλίας του.
«Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας, μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της σωτηρίας της χώρας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών.
«Για την αλλαγή μας έφερε ο λαός στην εξουσία ένα χρόνο πριν. Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια πρώτη αντίδραση για το αποτέλεσμα των εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όσους εκλέγονται και σε όσους θα εκλεγούν την ερχόμενη Κυριακή, τόνισε : «Ανέλαβα το τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή.Η προσπάθεια δεν είναι μόνο δική μου. Είναι όλων μας. Κάθε πολίτης χρειάστηκε να θυσιάσει κάτι για να διασφαλίσουμε το μείζον. Τη συνέχειά μας ως κράτος, το δικαίωμα να ελπίζουμε. Αυτή τη δύσκολη χρονιά τα καταφέραμε όλοι μαζί. Θα συνεχιστεί αυτή η δύσκολη προσπάθεια με καλύτερους όρους. Ξέρουμε ότι η αλλαγή δεν είναι εύκολη διαδικασία. Γι'αυτήν την αλλαγή μας έφερε ο λαός στην εξουσία ένα χρόνο πριν. Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας».

Κάνοντας λόγο για τους στόχους, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μελλοντικά «να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας μακριά από επιτηρήσεις και οικονομικές εξαρτήσεις».

«Μένοντας πιστοί στις υποχρεώσεις μας, να εγγυηθούμε ότι τα νέα παιδιά θα αισθανθούν περήφανα», τόνισε. «Παράλληλα, να διασφαλίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους».

Σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζονται όλοι. Δεν περισσεύει κανείς, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για «δημιουργική συμμετοχή». «Είναι προϋπόθεση για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη Ελλάδα», είπε. «Η προσπάθεια είναι συλλογική»,πρόσθεσε κι έδωσε έμφαση στην ενότητα και στην αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.
Η πρώτη επίσημη εκτίμηση για τις περιφέρειες και τους 5 μεγάλους δήμους της χώρας δόθηκε από το Υπ. Εσωτερικών με το δείγμα να δείχνει σαφώς τις τάσεις για τα διαφαινόμενα αποτελέσματα. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται νa κερδίζει σε 8 περιφέρειες και η ΝΔ σε 5 με τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου να αποτελούν «ντέρμπι» και η διαφορά να κυμαίνεται από μία μέχρι δύο μονάδες.
Στους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας, εξάλλου, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβλεψε νίκη του ΠΑΣΟΚ σε 3 και νίκη της ΝΔ σε 2.

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε οκτώ από τις 13 περιφέρειες δείχνει η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από την Singular Logic που ανακοινώθηκε στις 10:00 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ, προηγείται σε Αττική, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Πελοποννήσου και Στερεά Ελλάδα.

Αντιστοίχως, σε πέντε περιφέρειες προηγείται η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ είναι μπροστά στην Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στα Ιόνια Νησιά και στη Κεντρική Μακεδονία.

Η «μάχη» σε τρεις από τις παραπάνω περιφέρειες εξελίσσεται σε «ντέρμπι».

Συγκεκριμένα, αμφίρροπη είναι η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Τατούλης 42,%, Δ.Δράκο 41,74%) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Γιαννακίδης 41,9%, Παυλίδης 41,4) και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Γιακαλής 37,6%, 36,15% Βογιατζή). Αναλυτικότερα:

Στις περιφέρειες

Στην περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ. Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) με 23,8% και ακολουθούν ο Β. Κικίλιας (ΝΔ) με 20,3%  και  ο Γ. Δημαράς (ανεξάρτητος)  με 15,9%.

Στην Κεντρική Μακεδονία προηγείται ο Π. Ψωμιάδης  με 42,5% και  ακολουθούν ο Μ. Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) με 30,8% και ο Θ. Κωνσταντινίδης (ΣΥΝ)  με 9,2%.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη προηγείται ο Α. Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ) με 41,9% και ακολουθεί ο Γ. Παυλίδης (ΝΔ) με 41,04% και ο Χ. Τρέλλης (ΚΚΕ) με 7,4%.

Στη Δυτική Μακεδονία προηγείται ο Γ. Δακής (ΝΔ) με 45,3% και ακολουθεί ο Γ. Παπαϊορδανίδης (ΠΑΣΟΚ) με 39,4% και ακολουθεί ο Α. Τσάκωνας (ΚΚΕ) με 8,5%.

Στην Ήπειρο προηγείται ο Α. Καχριμάνης (ΝΔ-ΛΑΟΣ)  με 45,9% έναντι 38,20% του Β. Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) και του Κ. Κωτσαντή (ΚΚΕ) με 8,1%.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πλέον προηγείται ο Π. Βογιατζής (ΝΔ-ΛΑΟΣ) με 37,4% ακολουθείμε οριακή διαφορά ο Θ. Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ) με 37,2% και τρίτος είναι ο Ευ. Κόρακας (ΚΚΕ) με 15,8%.

Στην Δυτική Ελλάδα προηγείται ο Α. Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ) με 42,6%  και ακολουθεί ο Γ. Παπαναστασίου (ΝΔ) με 25,4% και ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) με 12,1%.

Στη Θεσσαλία πρώτος είναι  ο Κ. Αγοραστός (ΝΔ) με 39 %, δεύτερος ο Α. Παπατόλιας (ΠΑΣΟΚ) με 34,1% και τρίτος ο Ευ. Μπούτας (ΚΚΕ) με 12,7%.

Στα Ιόνια Νησιά προηγείται ο Σπ. Σπύρου (ΝΔ-ΛΑΟΣ) με 30,5%  και ακολουθεί ο Η. Μπεριάτος (ΠΑΣΟΚ) με 25,1% και ο Γ. Καλούδης (ανεξάρτητος) με 20,5%.

Στην Κρήτη προηγείται ο Σ. Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ)  με 50,4%  με δεύτερο  τον Δ. Γιαννουλάκη (ανεξάρτητος με στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη) με 18,7% και τρίτο τον Ι. Πλακιωτάκη (ΝΔ) με 14,8%.

Στο Νότιο Αιγαίο προηγείται ο Γ. Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ)  με 50,8% με δεύτερο τον Χ. Κόκκινο (ΝΔ) με 31,74% και Τρίτη την Λ. Καφαντάρη (ΚΚΕ) με 9,3%.

Στην Πελοπόννησο πρώτος είναι ο (ανεξάρτητος με στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ) Π. Τατούλης με 42%, δεύτερος είναι ο Δ. Δράκος (ΝΔ) με 40,86% και τρίτος ο Δ. Γόντικας (ΚΚΕ) με 6,6%.

Στη Στερεά Ελλάδα πρώτος είναι ο Κλ. Περγαντάς (ΠΑΣΟΚ) με 39,8% με δεύτερο τον Θ. Χειμάρα (ΝΔ) με 35,7% και τρίτο τον Γ. Μαρίνο (ΚΚΕ) με 10,7%.

Στους 5 μεγάλους δήμους

Στο δήμο Αθηναίωνπροηγείται ο Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ-ΛΑΟΣ) με 35,1%, ακολουθεί ο Γ. Καμίνης (ΠΑΣΟΚ) 28,3% και τρίτος είναι ο Ν. Σοφιανός (ΚΚΕ) με 13,4%.

Στο δήμο Πειραιώςπροηγείται ο Γ. Μίχας (ΠΑΣΟΚ) με 29,6%, ακολουθεί ο Β. Μιχαλολιάκος (ΝΔ) με 23,4% και στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Π. Μαντούβαλος (ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΛΑΟΣ) με 18,5%.

Στο δήμο Θεσσαλονίκηςπροηγείται ο Κ. Γκιουλέκας (ΝΔ) με 38.8%, ακολουθείο Γ. Μπουτάρης (ΠΑΣΟΚ) με 32,8% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σ. Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) με 9,4%.

Στο δήμο Ηρακλείου όλα φαίνεται να έχουν κριθεί από το πρώτο γύρο καθώς προηγείται ο Ι. Κουράκης (ΠΑΣΟΚ) με 71,7%, ακολουθεί ο Εμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) με 11,9% και τρίτος βρίσκεται ο ανεξάρτητος Αν. Ηλιαδάκης με 9,7%.

Στο δήμο Πατρέωνπροηγείται ο Δ. Κατσικόπουλος (ΝΔ) με 35,4%, ακολουθεί ο Ι. Δημαράς (ανεξάρτητος) με 20,5% και στην Τρίτη θέση είναι ο Κ. Χριστόπουλος με 17,5%

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item